Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КОРОНАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ: Covid-19:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КОРОНАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ: Covid-19

Коронавірусна інфекція: COVID-19

Коронавірусна інфекція – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає РНК-вірус. Хвороба найчастіше вражає дихальні шляхи, а також досить часто дає ряд небезпечних ускладнень, і в деяких випадках може нести загрозу життю людини.

Коронавіруси – це окреме сімейство вірусів, головною відмінністю яких є наявність виростів на оболонці, що нагадують корону. Не всі коронавіруси здатні викликати вірусні захворювання у людини. Ряд коронавірусів викликають лише легкі форми ГРВІ, інші здатні стати причиною розвитку більш важких захворювань. Приклад - атипова пневмонія, що вразила в 2002-2003 роках країни Далекого Сходу. На сьогодні найбільшого поширення набув тип коронавірусу SARS-CoV-2 (COVID-19).

Станом на початок серпня 2021 року зареєстровані близько 200 мільйонів випадків захворювання COVID-19.

Причини виникнення коронавірусної інфекції COVID-19

Причиною захворювання є проникнення коронавірусу в організм людини. COVID-19 передається, в основному повітряно-крапельним шляхом. Причому, як правило, передача відбувається через великі краплі, які виділяються при кашлі, чханні та розмові. У таких крапель низька летючість та ймовірність зараження різко падає при видаленні від хворої людини на відстань понад одного метра. COVID-19 також може переміщатися по повітрю з дрібними краплями та передаватися контактним шляхом, але з більш низькою ймовірністю.

Зазвичай після зараження проходить 5-7 днів перш ніж з'являються симптоми захворювання.

Симптоми коронавірусної інфекції COVID-19

Коронавірус може впливати на організм людини по-різному. Найчастіше вражаються органи дихальної системи.

Найбільш поширеними симптомами COVID-19 є:

  • підвищення температури тіла,
  • сухий кашель,
  • підвищена стомлюваність,
  • біль в горлі,
  • утруднене дихання,
  • закладеність носа,
  • головний біль,
  • біль у м'язах.

Ці симптоми також характерні й для ГРВІ, що викликаються іншими вірусами.

Крім того, при COVID-19 можуть виникати інші симптоми:

  • діарея,
  • кон'юнктивіт,
  • втрата нюху та смаку,
  • висипання на шкірі.

Крім того, для кожного нового штаму можуть з'являтися специфічні симптоми.

Ускладнення при коронавірусі можуть бути різними. Найбільш часто виникають: запалення легенів, дихальна недостатність, серцева недостатність, кардіоміопатії, ДВЗ-синдром, ниркова недостатність та інші небезпечні стани, які можуть загрожувати життю.

Більшість людей досить легко переносять захворювання, однак приблизно в 15% випадків перебіг хвороби важкий, що вимагає обов'язкової медичної допомоги.

Якщо з'являється задишка, здавленість та біль в грудній клітці, значить велика ймовірність розвитку ускладнень. Тому потрібно якомога швидше звернутися за допомогою до лікаря.

Діагностика та лікування COVID-19

Для того, щоб виявити присутність вірусу в організмі можуть призначатися ПЛР аналізи крові, серологічні тести. При підозрі на запалення легенів призначається комп'ютерна томографія. Якщо розвиваються інші ускладнення, можуть застосовуватися і інші обстеження, які призначає лікар.

В разі легкого перебігу захворювання особливої ​​терапії не потрібно, хвороба проходить сама, як звичайне ГРВІ. Якщо підіймається висока температура, значно утруднюється дихання, з'являються інші ознаки тяжкого перебігу хвороби, то необхідна підтримуюча терапія. Але самолікування неприпустимо, призначати препарати повинен лікар виходячи з особливостей стану.

У важких випадках потрібна госпіталізація, де в умовах стаціонару проводиться комплексне лікування та застосовується киснева терапія.

Особлива увага приділяється реабілітації після ковіду, тому що досить поширений постковідний синдром. Це стан, для якого характерні: депресія, проблеми зі сном, погіршення пам'яті, проблеми з концентрацією, тахікардія, головні болі, біль в суглобах. Боротися з постковідним синдромом також потрібно під контролем лікаря.