Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КОНТРАЦЕПЦІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КОНТРАЦЕПЦІЯ

Контрацепція

Сьогодні все більше людей та сімейних пар хочуть вибирати час настання вагітності, робити усвідомлений вибір щодо продовження роду. Для того, щоб не допустити вагітності в невідповідний момент, застосовуються різні методи контрацепції.

Методи контрацепції можуть бути біологічними, бар'єрними, гормональними, хімічними. Кожен з них має свої плюси і мінуси. Але підбирати їх треба індивідуально з урахуванням особливостей організму і стану.

Біологічні методи контрацепції

До біологічних методів належать:

  • Календарний метод. В цьому випадку жінка підраховує, коли у неї фертильний період та відмовляється від сексу в цей час.
  • Перерваний статевий акт. Його суть в тому, що чоловік вилучає статевий орган з піхви ще до сім'явиверження.
  • Температурний метод. Коли жінка вимірює температуру в піхві, і по її змінам визначає власну здатність до зачаття.

Біологічні методи дають не надто високий відсоток захисту, тому сьогодні в більшості випадків використовуються інші більш сучасні способи контрацепції.

Бар'єрні методи контрацепції

Суть використання бар'єрних методів контрацепції в тому, щоб не допустити можливості контакту яйцеклітини та сперматозоїда.

До бар'єрних методів контрацепції відносять використання презерватива (чоловіком), діафрагми, ковпачка (жінкою). Ці методи дають досить високий захист, хоча також не можуть 100% гарантувати ненастання вагітності.

Гормональна контрацепція

Це найбільш ефективний метод контрацепції. Найчастіше застосовуються комбіновані оральні контрацептиви, до складу яких входять естрогени і гестагени. Вони діють відразу в декількох напрямках: згущують цервікальний слиз, перешкоджають дозріванню яйцеклітини і заважають заплідненої яйцеклітини прикріпитися до матки.

Також може використовуватися група препаратів класу «міні-пили». Ці контрацептиви містять тільки прогестерон. Вони не пригнічують овуляцію, а впливають лише на цервікальний слиз і стінку матки.

Гормональні засоби контрацепції можуть застосовуватися у вигляді таблеток, які треба приймати щодня. Також можна використовувати гормональне вагінальне кільце або гормональний пластир. Кільце встановлюється в піхву на певний час, потім потрібна невелика перерва. Пластир прикріплюється на шкіру на тиждень, потім його потрібно міняти.

Хімічні методи контрацепції

Цей метод передбачає використання мазей, таблеток, кульок, які потрібно застосовувати місцево перед самим статевим актом. Вони містять спеціальні хімічні речовини, які не дають сперматозоїдам досягти яйцеклітини.

Застосування внутрішньоматкових пристроїв

Установка внутрішньоматкової спіралі дозволяє використати одночасно кілька ефектів: створити механічний бар'єр та впливати за допомогою хімічних речовин.

Спіраль створює бар'єр для сперматозоїдів, а також діє на них токсично, паралізує і не дає досягти яйцеклітини. Однак установка спіралі підвищує ризик розвитку запальних захворювань, також цей метод контрацепції не підходить жінкам, які не народжували.

Деякі спіралі містять спеціальні гормональні препарати, які більш надійно захищають, а також дають лікувальний ефект при гіперплазії ендометрію та деяких інших захворюваннях.

Екстрена контрацепція

Використовується відразу після статевого акту. Це вживання препаратів, що включають велику кількість гестагенів, або эстроген-гестагенових препаратів, які перешкоджають настанню вагітності.

Підбираючи метод контрацепції, потрібно обов'язково консультуватися з гінекологом, який знає особливості вашого організму і здоров'я. Доктор допоможе підібрати засоби, які найбільше підходять у вашій ситуації, з урахуванням віку, вашого гормонального статусу, майбутніх планів, і допоможе уникнути побічних ефектів від їх застосування.