Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КОНТАГІОЗНИЙ МОЛЮСК:

symptoms.symptoms-products

КОНТАГІОЗНИЙ МОЛЮСК

Контагіозний молюск

Контагіозний молюск – це інфекційне захворювання шкіри та слизових оболонок, яке викликається ДНК-вірусом із групи віспи. Виявляється у вигляді висипів – опуклих новоутворень з вдавленістю по центру, при натисканні на які виділяється кашоподібна рідина. Захворювання досить заразне та потребує лікування.

Причини виникнення захворювання

Причиною виникнення хвороби є вірус з групи віспи Molluscipoxvirus. Розрізняють чотири різновиди контагіозного молюска, що викликають зараження людини.

Вузлові новоутворення, які з'являються під впливом вірусу, при травматизації або натисканні виділяють рідину сироподібної консистенції. Якщо ця рідина потрапляє на шкіру - відбувається самозараження. У разі, якщо рідина потрапляє на шкіру іншої людини - вона також заражається контагіозним молюском.

Зараження може відбуватися при безпосередньому контакті із зараженою людиною. Досить часто вірус передається при статевому контакті, коли відбувається тертя шкіри об шкіру. В цьому випадку характерні висипання в першу чергу виявляються в області промежини, на стегнах, нижньої частини живота, на зовнішніх статевих органах, й потім вже розноситься далі.

Однак контагіозним молюском можна також заразитися через забруднені предмети. В цьому випадку новоутворення зазвичай в першу чергу з'являються на руках, але можуть з'являтися й в інших місцях на шкірі і слизових.

До чинників, що підвищують ймовірність зараження, відносяться мікротравми шкіри, підвищена вологість повітря.

Інкубаційний період триває від 2 тижнів до декількох місяців. Потім з'являються характерні новоутворення на шкірі і з часом шляхом самозараження вони поширюються по різних частинах тіла.

Симптоми контагіозного молюска

Головний симптом контагіозного молюска – це поява на шкірі опуклих безболісних вузликів тілесного або рожевого кольору. Розміри можуть варіюватися від розміру маленького зернятка до розмірів горошини. Іноді новоутворення можуть зливатися в один великий вузол.

Первинно вузлик може з'являтися в будь-якому місці. Потім, коли відбувається самозараження, та інфекція розноситься руками, то з'являються вузлики в першу чергу на руках, а також на обличчі, шиї та інших частинах, куди найчастіше торкаються руки. Кількість вузликів може бути різною, іноді досягає декількох сотень.

Найчастіше в центрі новоутворення є увігнутість. Але при атипових формах цієї ознаки може не бути. Якщо натиснути на новоутворення або випадково роздряпати його, то виділяється біла кашоподібна рідина.

Зазвичай вузлики не турбують, не чешуться, не запалюються та не болять. Але якщо приєднається вторинна інфекція, то іноді може виникати свербіж. У рідкісних випадках можуть з’явитися такі ускладнення, як абсцес шкіри, рубці.

Діагностика та лікування контагіозного молюска

Діагностикою та лікуванням контагіозного молюска займається дерматолог. Зазвичай лікар може поставити діагноз на основі огляду шкіри та характерного вигляду вузликів. Але в деяких випадках береться зішкріб шкіри та вивчається під мікроскопом. При контагіозному молюску там будуть присутні характерні молюскові тільця.

Важливо провести диференціальну діагностику та не сплутати контагіозний молюск з іншими шкірними захворюваннями, наприклад, з червоним лишаєм, бородавками.

Лікування контагіозного молюска – це всілякі видалення та припікання. Може проводитися кюретаж вузликів з подальшим припіканням йодом, електрокоагуляція, кріодеструкція, лазерне видалення, припікання рідким азотом.

Зазвичай захворювання добре лікується. Але якщо ігнорувати лікування або займатися самолікуванням, то інфекція може сильно поширитися та спровокувати появу ускладнень.