Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КЛІМАКС:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КЛІМАКС

Клімакс

Клімаксом називають особливий період в житті жінки, коли в її організмі відбувається природне згасання репродуктивних функцій. Перехід від статевої зрілості до постменопаузи зазвичай починається у віці 45-50 років і триває півтора-два роки. Однак у деяких жінок можливо раннє або пізніше настання клімаксу — у віці до 40 чи після 55 років відповідно.

Причини

Головною причиною настання клімаксу є припинення овуляцій через природне виснаження фолікулярного запасу яєчників. Це призводить до гормональних змін в організмі жінки і, отже, до появи цілого ряду неприємних симптомів. Найбільшу роль в розвитку клімактеричного синдрому грає зниження рівня естрадіолу — жіночого статевого гормону.

Настання клімаксу можуть наближати такі чинники:

  • наявність зайвої ваги;
  • постійні дієти, низькокалорійне харчування;
  • нерегулярне статеве життя;
  • куріння.

Передчасний клімакс може бути викликаний синдромом виснаження яєчників або оваріектомією (хірургічним видаленням яєчників).

Симптоми

Настання клімаксу починається з порушення менструального циклу — менструації у жінки стають нерегулярними і наступають з великими перервами. Згодом вони спостерігаються все рідше і рідше, після чого в кінці-кінців відбувається менопауза — остання самостійна менструація, викликана гормональною активністю яєчників.

Під час клімактеричного періоду у жінки спостерігається цілий ряд розладів, найбільш часті з яких:

  • вегетативні (припливи жару в зоні обличчя, шиї і грудей, підвищення тиску);
  • дисомнічні (безсоння, порушення сну);
  • психосоціальні (різкі перепади настрою, дратівливість);
  • когнітивні (неуважність, погіршення пам'яті);
  • сексуальні (зниження статевого потягу, сухість піхви);
  • соматичні (головні болі, болі в спині та м'язах, збільшення маси тіла).

У період клімаксу на тлі гормональних змін у жінок може розвиватися остеопороз, гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет, депресія і неврози, а також інші серйозні захворювання.

Лікування

Тактика лікування при клімаксі багато в чому залежить від його зовнішніх проявів і самопочуття жінки. Багатьом пацієнткам для купірування неприємних симптомів лікарі призначають гормонально-замісну терапію, тобто препарати, що компенсують дефіцит гормонів в організмі. Їх застосування дозволяє зменшити частоту припливів, а також психоемоційні і вегетативні прояви клімактеричного синдрому.

Гормональні засоби дозволяють поліпшити якість життя жінки і полегшити для неї процес гормональної перебудови організму, який неминуче відбувається в період клімаксу. Вони підбираються для кожної жінки індивідуально — це робить лікар-гінеколог.

Крім гормонів жінці можуть призначати і інші засоби, необхідні для полегшення тих чи інших симптомів. Для нормалізації нічного сну можуть використовувати препарати ДОФА і агоністи дофамінових рецепторів, для профілактики остеопорозу — препарати кальцію, для нормалізації психоемоційного стану — антидепресанти з групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну і т.д.