Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КІСТА ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ:

symptoms.symptoms-products

КІСТА ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ

Кіста підшлункової залози

Кіста підшлункової залози – це доброякісне капсулоподібне новоутворення, заповнене рідиною, яка утворюється в паренхімі підшлункової залози. Дана патологія є найпоширенішим ускладненням панкреатиту та реєструється переважно у молодих людей.

Існують різні класифікації кіст підшлункової залози, але загальним для них є те, що дане новоутворення може призводити до порушення циркуляції панкреатичного секрету та локального порушення кровообігу.

Причини розвитку кісти підшлункової залози

У переважній більшості випадків причиною розвитку кісти підшлункової залози стає панкреатит. Так при хронічному панкреатиті кісти реєструються в 40-60%.

Серед інших причин виникнення кіст підшлункової залози слід вказати:

  • камені в жовчних протоках,
  • травмування підшлункової залози,
  • пухлини великого дуоденального сосочка,
  • рубці сфінктера Одді,
  • вроджені особливості.

Види кіст підшлункової залози

Розрізняють декілька видів цих патологічних новоутворень:

  • Справжні. Це вроджені новоутворення.
  • Ретенційні. З'являються, якщо панкреатичний протік перекривається каменем або стискається. Мають епітеліальне вистилання.
  • Псевдокісти. З'являються після травмування залози абовнаслідок гострого панкреатиту. Не мають епітеліального вистилання.
  • Паразитарні. Виникають при інфікуванністьожковими гельмінтами - ехінококом.

Симптоми кісти підшлункової залози

Симптоматика може змінюватися в залежності від розмірів та розташування кісти. Маленькі кісти до 5 см, якщо вони не тиснуть на сусідні органи, можуть ніяк себе не проявляти. Більші кісти зазвичай дають про себе знати в першу чергу відчуттям дискомфорту та болю.

Біль може бути сильним, гострим чи тупим, нападоподібним, локалізуватися в верхній частині живота у правому або лівому підребер'ї.

Також можуть виникати нудота, блювання, проблеми з випорожненням, коли пронос чергується з запором. Якщо виникає гнійний процес – може підвищуватися температура.

Кісти можуть передавлювати органи, що розташовані поруч, приводити до механічної жовтяниці, абсцесу, прориватися в порожнину очеревини, приводити до кровотеч.

Діагностика кісти підшлункової залози

Для того, щоб діагностувати кісту підшлункової залози, потрібно пройти обстеження, яке включає ряд діагностичних методів:

  • Ендосонографія підшлункової залози. За її допомогою можна виявити кісту, визначити її розміри та місце локалізації.
  • КТ і МРТ підшлункової залози. Дозволяють найбільш точно визначити характеристики патології.
  • Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія. Дозволяє визначити, як пов'язана кіста та протоки залози. Однак цю процедуру призначають зазвичай тільки коли запланована операція, щоб уточнити схему її проведення.

Лікування кісти підшлункової залози

Лікування кісти підшлункової залози підбирається з урахуванням типу кісти, її характеристик. При невеликих кістах, які не дають гострої симптоматики, може застосовуватися очікувальна тактика, призначатися знеболювальні препарати, дієтичне харчування та контролюватися стан кісти. Однак найчастіше для кіст підшлункової застосовується хірургічне лікування.

Кісту можуть видаляти або дренувати. Для видалення кісти зазвичай вирізається частина підшлункової залози. Дренування сьогодні проводиться лапароскопічним способом. Ця методика малоінвазивна, тому дає мінімум ускладнень і добре переноситься.