Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ХЕЙЛІТ:

symptoms.symptoms-products

ХЕЙЛІТ

Хейліт

Хейліт–це захворювання губ. Зона розвитку патології– червона облямівка губ, слизова та шкіра губ. Для цього стану характерні набряк, почервоніння, лущення, кровоточивість губ, біль в момент відкривання рота, а також поява виразок, гною, корок на губах. Все це робить хейліт дуже неприємним захворюванням, якого хочеться якомога швидше позбутися.

Причини виникнення хейліту

Хейліт може розвиватися самостійно або вторинно на тлі інших захворювань.

До найчастіших причин виникнення хейліту можна віднести:

  • Дерматози. Наприклад, червоний плоский лишай, еритематоз та т.ін.
  • Інфекційні хвороби: сифіліс, туберкульоз.
  • Псоріаз.
  • Алергії.
  • Несприятливі погодні умови, наприклад, занадто сильний і холодний вітер або надмірна дія сонця.
  • Вплив хімічних речовин.

Види хейлиту та симптоматика

Розрізняють декілька різновидів хейлиту, які дещо відрізняються за симптоматичними проявами:

  • Катаральний хейліт. Виникає під впливом несприятливих факторів або хімічного впливу. Характерні симптоми: набряк, лущення, почервоніння губ і шкіри навколо губ.
  • Гландулярний хейліт. В цьому випадку розростаються та інфікуються слинні залози. Симптоми: сухість губ, поява тріщин, ерозій, при інфікуванні яких з'являється гній. Патологія може призводити до порушення еластичності губ, можливе формування кіст в слинних залозах, що змінює форму губ.
  • Ексфоліативний хейліт. Виникає на тлі неврологічних розладів. Характерні особливості: сухість, свербіж, поява лусочок, після видалення яких залишається червона болюча поверхня.
  • Атопічний хейліт. Зазвичай пов'язаний з алергічними реакціями організму, нейродерматитом. Спостерігаються лущення, свербіж, почервоніння губ. Уражаються також куточки рота.
  • Контактний алергічний хейліт. Виникає після контакту губ з алергеном. Може виникати як реакція на губну помаду або, наприклад, при використанні духових інструментів. Симптоми: набряклість, сильний свербіж та печіння, можливий набряк губ.
  • Гіповітамінозний хейліт. З'являється при нестачі вітамінів групи В, особливо В2. У цьому випадку спостерігається сухість губ і язика. Тріщини на губах можуть кровоточити, з'являтися дрібні лусочки.

Діагностика та лікування хейліту

Діагностикою та лікуванням хейлиту займається лікар-стоматолог. Зазвичай достатньо огляду, щоб поставити діагноз. Якщо є підозра, що це алергічна реакція–можуть призначатися алергопроби. Також можуть призначатися інші лабораторні аналізи для того, щоб мати уявлення про загальний стан здоров'я, наявність системних захворювань.

Може здатися, що хейліт– це «несерйозна» хвороба. Однак вона може доставити багато неприємностей та значно вплинути на зовнішній вигляд. Тому захворювання потрібно лікувати і усувати його прояви як можна швидше.

Лікування підбирається в залежності від виду хейліту.

При всіх видах хейлита призначаються протизапальні мазі, гігієнічні помади, вітаміни. Також можуть призначатися мазі з глюкокортикостероїдами, протиалергійні мазі.

При ексфоліативному хейліті потрібна консультація невропатолога, можливе застосування заспокійливих препаратів. При атиповому хейліті можуть рекомендуватися антигістамінні таблетки, корекція дієти з виключенням з раціону алергенів (риби, цитрусових, гострих страв та алкоголю).

У деяких випадках можуть використовуватися лазеротерапія, ультразвук або променева терапія.

При сухості і лущенні губ ви можете спробувати застосувати гігієнічні помади та спеціальні мазі самостійно. Але якщо, крім того присутні тріщини, виразки, гнійні процеси, якщо хейліт турбує часто або триває довго, то самолікування неефективне. Тільки лікар може правильно діагностувати патологію та підібрати лікування, яке дасть швидкий результат.