Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КАТАПЛЕКСІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КАТАПЛЕКСІЯ

Катаплексія

Катаплексія – це стан, що характеризується тимчасовою втратою м'язового тонусу під впливом сильних емоцій. Цей стан найчастіше з'являється під впливом позитивних емоцій, наприклад, сміху, рідше гніву або страху. Катаплексія супроводжується тимчасовою втратою функціональності якихось частин тіла, або повністю всього тіла і може призводити до падіння.

Катаплексія, як правило, є одним із симптомів нарколепсії. Це хронічна патологія, яка найчастіше вперше з'являється в юнацькому віці у чоловіків. Правильно підібрана терапія дозволяє взяти стан під контроль, досягти тривалої ремісії або зробити напади більш рідкісними та слабкими.

Причини появи катаплексії

Серед причин появи катаплексії:

  • Нарколепсія 1-го типу (патологія сну), є причиною 90% всіх випадків катаплексії,
  • Хвороба Німана-Піка,
  • Синдром Прадера-Віллі,
  • Хвороби мозку, пухлини голови, затиснення хребетних артерій,
  • Черепно-мозкові травми,
  • Інтоксикація організму.

Провокують прояв каталепсії сильні емоційні переживання, найчастіше сміх, але також можуть провокувати гнів, переляк або сильне здивування.

Крім того, серед чинників, що провокують катаплексію:

  • зловживання алкоголем,
  • вживання наркотичних засобів,
  • участь в дорожньо-транспортних пригодах.

Для людей з діагностованоюкатаплексією факторами ризику виникнення патології можуть стати перебування в зоні військових дій.

Симптоми катаплексії

Під час нападу катаплексії відбувається знерухомлення кінцівок та голови, яке може бути частковим або повним. Відчувається сильна слабкість в ногах і руках, голова звисає.

Тривати напад може від декількох секунд до трьох хвилин. У рідкісних випадках напад може тривати близько години. При цьому людина не втрачає свідомість.

Під час нападу також: червоніє обличчя, посилюється пітливість, сповільнюється пульс. Іноді в кінці нападу людина засинає.

Види катаплексії

Розрізняють класичну і фокальну катаплексію.

  • Класична катаплексія. При цій формі катаплексії одночасно слабшають всі м'язи і людина падає. При цьому вона не може сама змінити положення тіла або якось іншим чиномвідреагувати.
  • Фокальна катаплексія. В цьому випадку втрачають тонус окремі групи м'язів. Наприклад, голова падає вперед, провисає нижня щелепа, підкошуються коліна і т.ін.

В разі падіння людина може отримувати серйозні травми. Люди зкатаплексією не можуть водити машину. Якщо напади часті - то людина не може працювати, боїться виходити з дому без супроводжуючого.

Діагностика та лікування катаплексії

Діагноз ставиться на підставі характерних ознак катаплексії. Для з'ясування причин її появи можуть призначатися обстеження. Діагностикою стану займаються невролог, сомнолог, психіатр.

Якщо катаплексія виникає на тлі розладів сну, то лікування спрямоване в першу чергу на усунення проблем зі сном.

Медикаментозне лікування, яке призначається при катаплексії, не усуває напади на зовсім, але переводить в ремісію. До препаратів, які застосовуються при катаплексії, відносяться: селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну, антидепресанти, антиконвульсанти.

Також рекомендується корекція способу життя. Рекомендується висипатися: нічний сон не менше 8 годин, денний сон 20-30 хвилин. Уникати сильних стресових ситуацій.

При правильному підході до проблеми можна досягти ремісії або звести кількість проявів катаплексії до мінімуму.