Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Карбункул

symptoms.symptoms-for-title КАРБУНКУЛ:

symptoms.symptoms-products

КАРБУНКУЛ

Карбункул – це запалення, яке включає декілька волосяних фолікулів, що призводить до некротичних процесів в шкірі та підшкірній клітковині. Від фурункула карбункул відрізняється тим, що в зону ураження потрапляє достатньо велика площа, а після розриву гнійника утворюються досить глибокі виразки.

Найчастіше карбункули виникають на шиї, обличчі, в паху, на сідницях, спині (в області лопаток або попереку). Зазвичай вони поодинокі, але їх може бути і декілька.

В разі появі карбункула варто звернутися до лікаря та почати лікування, інакше запальний процес може поширитися далі й перейти на інші тканини організму.

Причини розвитку карбункула

Безпосередньою причиною розвитку карбункула є мікроорганізми. Викликати запалення волосяних фолікулів можуть:

  • стафілококи (найбільша кількість випадків карбункула обумовлено присутністю саме цих мікроорганізмів),
  • стрептококи (найчастіше розвивається змішана культура стрептококів і стафілококів),
  • кишкова паличка, ентерококи, протей, неклостридіальні анаероби (можуть ставати причиною появи карбункула в рідкісних випадках).

Провокувати появу карбункула можуть:

  • підвищене потовиділення,
  • збільшена секреція сальних залоз,
  • забруднення шкіри,
  • порушення цілісності шкіри (мікротравми),
  • значна недостатність важливих поживних речовин,
  • цукровий діабет,
  • ожиріння,
  • виснаження.

Сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів, в результаті життєдіяльності яких утворюється карбункул, можуть виникнути також на тлі різних захворювань, тому що відбувається ослаблення організму та зниження імунітету.

Симптоми карбункула

Спочатку з'являється кілька ущільнень, які поступово зливаються, та утворюють одну запалену ділянку. Вона припухає, над шкірою починає підійматися напівкулястий бугорок з інфільтратом.

Це болюче утворення, гаряче на дотик багряно-синього кольору. Може досягати досить великих розмірів (до 5-7 см в діаметрі).

Дозрівати карбункул може 10-12 днів. В цей час можливе підвищення температури (до 39-40 градусів), поява головного болю, нудота, блювота, слабкість.

Потім в декількох місцях відбувається розрив шкіри та виділяються гній і некротичні маси зеленого кольору. Відбувається відторгнення замертвілих тканин. На їх місці утворюється досить глибока виразка. Процес нагноєння, а потім виділення гною та некротичних мас може тривати 2-3 тижні. Після чого поступово відбувається загоєння і на місці карбункула утворюється шрам.

У ослаблених людей може спостерігатися злоякісний перебіг захворювання, коли симптоми проявляються дуже сильно, запальний процес охоплює великі площі і може виникнути загроза життю.

Ускладнення карбункула

Без правильного та своєчасного лікування карбункули можуть призводити до ускладнень. Запальний процес може захоплювати м'язи, можливий розвиток абсцесів, флегмони, сепсису.

Крім того, карбункул може спровокувати виникнення таких ускладнень як: тромбофлебіт, бешиха, гнійний менінгіт, остеомієліт, лімфангіт.

Діагностика та лікування карбункула

Зазвичай дерматолог діагностує карбункул за зовнішніми ознаками. Однак може призначатися дослідження вмісту карбункула, це допоможе визначити збудника та з'ясувати, який антибіотик буде найбільш дієвим проти нього.

Якщо лікування було розпочато на ранній стадії і запальний процес не занадто масштабний, то правильно застосована консервативна терапія може привести до розсмоктування інфільтрату та усунення запалення. Якщо ви звернулися до лікаря вже на некротичній стадії, то найімовірніше буде потрібно хірургічне лікування.

Консервативна терапія включає застосування антибіотиків, знеболювальних препаратів, антисептичних емульсій та мазей.

Хірургічні методи являють собою розсічення карбункула, видалення мертвих тканин, промивання рани. Потім в рану вкладають тампон з розчином натрію хлориду і протеолітичними ферментами, накладають пов'язку, яку потрібно щодня змінювати.

Важкі випадки вимагають знаходження в стаціонарі, невеликі карбункули можна лікувати амбулаторно. Але в будь-якому випадку проходити лікування потрібно під контролем лікаря.