Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГІПЕРТОНІЧНИЙ КРИЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГІПЕРТОНІЧНИЙ КРИЗ

Гіпертонічний криз

Гіпертонічний криз – це важкий стан, який вимагає невідкладної медичної допомоги. Він розвивається на фоні раптового сильного підвищення показників артеріального тиску (АТ). Щоб не допустити ураження органів і систем через це, потрібно терміново вжити заходів для зниження тиску. Небезпечним для життя і здоров'я людини вважається АТ з показниками систолічного тиску вище 180 мм рт.ст., діастолічного - вище 120 мм рт.ст.

Симптоми гіпертонічного кризу

До симптомів гіпертонічного кризу відносяться:

• стрімке та суттєве підвищення артеріального тиску;

• біль в області серця, за грудиною;

• нудота, блювота;

• порушення мовлення, зору;

• тахікардія;

• асиметрія обличчя;

• інтенсивний головний біль;

• сплутаність, втрата свідомості;

• труднощі з диханням;

• судоми.

Багато з цих симптомів можуть бути ознаками не тільки гіпертонічного кризу, а й інфаркту, інсульту та інших важких станів, які несуть загрозу життю людини. Тому в разі появи підозрілих ознак потрібно терміново викликати швидку допомогу.

Наслідки гіпертонічного кризу

Гіпертонічний криз може наступити через неправильне лікування артеріальної гіпертензії. Наприклад, пацієнт перестав приймати приписані йому препарати, або ж йому призначили неправильне дозування. Також гіпертонічний криз можуть спровокувати сильні стреси, тривожні стани.

Гіпертонічний криз небезпечний такими ускладненнями, як:

• мозковий інсульт;

• інфаркт міокарда;

• набряк легенів;

• аневризма аорти;

• еклампсія (при вагітності);

• інші невідкладні стани, пов'язані з роботою серцево-судинної системи.

Профілактика гіпертонічної кризи

Найбільш ефективна профілактика різких стрибків артеріального тиску – контроль артеріальної гіпертензії. Для цього потрібно регулярно вимірювати тиск, пити препарати, які призначає лікар, і в тих дозах, які рекомендується. Не можна різко, без повідомлення про це лікаря, самостійно відміняти ліки, це загрожує серйозними наслідками.

До інших методів профілактики відноситься: відмова від куріння, зловживання спиртними напоями, здорове харчування, контроль ваги (у людей, які страждають ожирінням, набагато частіше спостерігаються проблеми з АТ), фізично активний спосіб життя.

Види гіпертонічного кризу

Буває гіпертонічний криз двох типів:

1. I типу. Для нього характерний швидкий розвиток, різкий прояв симптомів. Сильно підвищується систолічний АТ, до 200 мм рт.ст., іноді й вище. Діастолічний АТ при цьому може залишатися взагалі без змін.

2. II типу. Буває наслідком розвитку гіпертонічної хвороби при недотриманні здорового способу життя та неефективному лікуванні. В даному випадку симптоми гіпертонічного кризу проявляються не так різко: протягом декількох годин. При цьому підвищується переважно діастолічний АТ, він може доходити до 160 мм рт.ст.

Медична допомога при гіпертонічному кризі

Різке підвищення тиску вимагає негайного виклику швидкої медичної допомоги.

Поки «швидка» знаходиться в дорозі, потрібно:

1. Забезпечити хворому спокій. Він повинен знаходитися в положенні «лежачи» або «напівсидячи». Голова при цьому повинна бути вище рівня тіла.

2. Забезпечити тишу біля хворого, усунути будь-які зовнішні подразники: різке світло, гучний звук тощо.

3. Розстебнути комір, зняти краватку, шарф, будь-якими способами полегшити дихання.

4. Провітрити приміщення, в якому знаходиться хворий, щоб забезпечити приплив свіжого повітря.

5. Якщо пацієнт знає, які ліки йому прописав лікар при підвищенні тиску, дати їх йому випити.

6. Вимірювати артеріальний тиск кожні 15-20 хвилин до приїзду лікарів.

При гіпертонічному кризі різко знижувати тиск не можна, оскільки це може спричинити втрату свідомості і навіть ішемічні зміни в головному мозку. Тому лікувати пацієнта повинні тільки медичні працівники, які знають, як правильно діяти.

Якщо після надання екстреної медичної допомоги гіпертонічного кризу не вдається позбутися, хворого госпіталізують для подальшого лікування в кардіологічне, неврологічне або терапевтичне відділення.

Пацієнти з діагностованою артеріальною гіпертензією повинні багато уваги приділяти профілактиці стрибкоподібних підвищень тиску і пам'ятати про небезпеку гіпертонічного кризу.