Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГІПЕРПЛАЗІЯ ЕНДОМЕТРІЮ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГІПЕРПЛАЗІЯ ЕНДОМЕТРІЮ

Гіперплазія ендометрію

Терміном гіперплазія ендометрію об'єднують велику групу гінекологічних захворювань, для яких характерне аномальне розростання слизової оболонки матки з переважним ураженням її залозистих елементів. При цьому строма втягується в патологічний процес в набагато меншому ступені. Причиною розвитку патологічного процесу зазвичай є реакція слизової оболонки на надмірну гормональну стимуляцію.

За різними даними, на частку гіперплазії ендометрію припадає від 15% до 50% всіх гінекологічних захворювань. З проблемою найчастіше стикаються жінки в репродуктивному віці та в період менопаузи.

Причини

Поштовхом до розвитку гіперплазії зазвичай стає ановуляція або недостатність лютеїнової фази менструального циклу. В результаті цього в організмі жінки істотно підвищується рівень естрогенів, що і призводить до гормоноасоційованих патологічних процесів в ендометрії. При відсутності врівноважуючої дії прогестерону відбувається інтенсивне розростання (проліферація) ендометріальних клітин. А вже на тлі даного стану у жінки може розвиватися атипова гіперплазія і навіть рак ендометрію.

Ризик розвитку гіперплазії підвищують наступні фактори:

  • вік старше 35 років;
  • раннє настання менструацій;
  • відсутність вагітностей;
  • пізня менопауза;
  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • куріння;
  • хвороби печінки і жовчного міхура;
  • аутоімунні захворювання;
  • обтяжений сімейний анамнез (наявність раку матки або яєчників у близьких родичок).

Гіперплазія відноситься до гормонозалежних захворювань жіночої репродуктивної системи, тому при її лікуванні застосовується гормонотерапія.

Симптоми

Для гіперпластичних процесів ендометрію характерні рясні маткові кровотечі, які за часом можуть збігатися з менструаціями або наступати після їх затримки. У деяких жінок також можуть з'являтися мажучі кров'янисті виділення між менструаціями. Що стосується жінок в період менопаузи, у них кровотечі можуть виникати в різні терміни після припинення менструацій (від одного до двадцяти і більше років).

Головною відмінністю кровотеч при гіперплазії є велика кількість виділень. Як правило, через це жінці доводиться використовувати більше трьох прокладок в день. Разом з тим в менструальному виділеннях у багатьох хворих виявляються згустки крові.

Слід пам'ятати, що у жінок після настання клімаксу будь-які кров'янисті виділення з піхви можуть вказувати не лише на гіперплазію ендометрію, але і на злоякісні новоутворення матки. Тому при їх появі слід якомога швидше звертатися за лікарською допомогою.

Діагностика і лікування

Запідозрити гіперплазію можна за характерними симптомами хвороби. Для уточнення діагнозу можуть застосовувати такі методи: трансвагінальне ультразвукове дослідження (ТВУЗІ), діагностична гістероскопія, комп'ютерна томографія (КТ) та магнітно-резонансна томографія (МРТ).

Методом вибору при лікуванні гіперплазії є гістероскопія — вишкрібання порожнини матки з метою видалення патологічно зміненого ендометрію. Процедуру виконують за допомогою спеціального апарату — гистероскопа. Прилад має форму трубки і оснащений камерою. Його вводять через піхву і шийку матки, після чого під візуальним контролем виконують необхідні маніпуляції. Найчастіше процедуру проводять під загальною анестезією, а займає вона близько 20-30 хвилин.

Гістероскопія дозволяє вилікувати захворювання не більше ніж в 60% випадків, тому дану процедуру часто доповнюють гормональною терапією. Для боротьби з патологією звичайно використовують лікарські препарати з прогестагенними властивостями, які уповільнюють проліферацію ендометрію.

Якщо проведене лікування не надає очікуваного результату або існує високий ризик розвитку раку, жінці можуть виконувати пангістеректомію — операцію з видалення матки.