Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГРИЖА БІЛОЇ ЛІНІЇ ЖИВОТА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГРИЖА БІЛОЇ ЛІНІЇ ЖИВОТА

Грижа білої лінії живота

Грижа білої лінії живота – це патологічні зміни у будові сухожильних волокон між м'язами серединної лінії живота, при яких у цих волокнах з'являються щілини, і через них випинається жирова тканина та органи черевної порожнини. Така грижа досить болісна і її поява може супроводжуватися нудотою, блюванням, запорами та метеоризмом. Патологія найчастіше розвивається у чоловіків віком від 20 до 30 років.

Для лікування грижі білої лінії живота необхідно провести герніопластику.

Причини появи грижі білої лінії живота

Причиною розвитку грижі білої лінії живота є слабкість сухожильних волокон, розташованих між м'язами серединної лінії живота або вроджене недорозвинення апоневрозу, внаслідок якого відбувається її витончення, розширення та поява щілинних отворів. Слабкість волокон білої лінії може бути як вродженою, так і набутою.

Спровокувати появу грижі білої лінії живота можуть:

  • травми,
  • ожиріння,
  • рубці, що утворилися після хірургічного втручання,
  • сильні фізичні навантаження,
  • вагітність та важкі пологи,
  • часті запори та утруднене сечовипускання,
  • надсадний кашель,
  • тривалий плачі крик.

Види грижі білої лінії живота

Розрізняють три стадії грижі білої лінії живота.

На першій стадії з'являються дефекти сухожильних тканин і через них випинається передочеревинна клітковина. Утворюється передочеревинна ліпома. Часто грижа зупиняється на цій стадії, не виявляє себе ніякими симптомами, не росте та не помітна візуально.

На другій стадії формується грижовий мішок.

На третій стадії грижовий мішок наповнюється вмістом. Це може бути частина сальника, частина тонкої або попереково-ободової кишки, частина шлунка. На третій стадії грижа помітна візуально і добре пальпується.

Також розрізняють надпупкові, навколопупкові та підпупкові грижі білої лінії живота.

Симптоми грижі білої лінії живота

Грижа білої лінії живота може виникати безсимптомно. Або ж давати про себе знати неприємними хворобливими відчуттями в місці розташування, появою опуклості. Больові відчуття стають сильнішими після щільної їжі, фізичних навантажень. Біль може віддавати в поперек та лопатку, можуть виникати печія, відрижка, нудота.

При утиску грижі виникають сильні болі. Можуть з’явитися порушення відходження газів, блювання, запори, кров у калі. Ущемлену грижу не можна вправити легким натисканням її у положенні лежачи. Якщо з'явилися ознаки ущемленої грижі, потрібно терміново звертатися по допомогу до лікаря.

Діагностика грижі білої лінії живота

Лікар може діагностувати грижу при огляді та обмацуванні живота. Однак для уточнення стану та визначення вмісту грижі можуть призначатися:

Можуть також додатково проводитись:

  • УЗД черевної порожнини,
  • гастроскопія,
  • КТ черевної порожнини.

Лікування грижі білої лінії живота

Лікування грижі білої лінії живота проводиться винятково хірургічними методами. На сьогодні є кілька методик проведення операції з видалення грижі – герніопластика.

Герніопластика з використанням власних тканин. Передбачає ушивання грижі та з'єднання м'язів живота, які розійшлися.

Герніопластика із застосуванням синтетичних протезів. У цьому випадку щілина, через яку випирає грижове утворення, закривається за допомогою спеціальної сітки. Така методика вважається ефективною. Її застосування дозволяє уникнути повторного виникнення грижі.