Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГОРМОНАЛЬНА КОНТРАЦЕПЦІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГОРМОНАЛЬНА КОНТРАЦЕПЦІЯ

Гормональна контрацепція

Гормональна контрацепція – це один з найпопулярніших видів контрацепції, при якому застосовуються препарати, що містять синтетичні аналоги жіночих статевих гормонів. Найчастіше приймаються гормональні протизаплідні таблетки, але можливі й інші варіанти: ін'єкції, імплантати і т. ін. Це досить надійний спосіб захисту від небажаної вагітності.

Як діє гормональна контрацепція

Гормональні протизаплідні препарати «працюють» в декількох напрямках. Коли вони потрапляють в жіночий організм, то:

  • Пригальмовують овуляцію, не дають яйцеклітини вийти з яєчника.
  • Згущують цервікальний слиз, підвищують її липкість, що затримує сперматозоїди та не дає їм досягти яйцеклітини.
  • Заважають яйцеклітині закріпитися в матці.

Це дозволяє досягати високої надійності, забезпечуючи захист до 99%.

Види гормональної контрацепції

Гормональні контрацептиви можуть бути у вигляді:

  • таблеток для орального застосування,
  • пластирів,
  • імплантів,
  • ін'єкцій,
  • вагінального кільця.

По складу контрацептиви поділяються на:

  • комбіновані естроген-гестагенні препарати,
  • прогестагенні препарати.

Таблетки, імпланти, вагінальне кільце можуть містити як естроген-гестагенні препарати, так і тільки прогестагенні гормони.

Комбіновані естроген-гестагенні протизаплідні таблетки

Містять штучні аналоги жіночих гормонів естрогену і прогестерону. Можуть бути монофазні, двофазні та трифазні.

У монофазних препаратів всі таблетки в упаковці містять естроген та прогестерон в однакових кількостях. У двофазних і трифазних препаратів в упаковці кілька видів таблеток (виділених різним кольором), в яких гормони знаходяться в різних пропорціях. У двофазних - два види пігулок, у трифазних - три види пігулок. При цьому жінка в залежності від фази місячного циклу може приймати гормони в тих чи інших дозах. Такий підхід дозволяє краще підлаштуватися під природний цикл жінки, дає менше побічних ефектів.

Серед можливих побічних реакцій комбінованих протизаплідних засобів: головні болі, підвищення тиску, виділення в період між менструаціями, набухання молочних залоз, збільшення ваги, нудота, безсоння, зниження лібідо.

Комбіновані естроген-гестагенні протизаплідні таблетки не рекомендуються до застосування мамам, що годують грудьми, а також жінкам з хворобами серця, цукровим діабетом та рядом інших патологій. Жінкам старше 35 років, із зайвою вагою рекомендується вибирати найбільш щадний варіант – трифазні протизаплідні препарати.

Прогестагенні протизаплідні таблетки

Прогестагенні препарати також називають таблетками «міні-пили». Вони містять тільки гестаген або прогестин, і мають більш м'яку дію в порівнянні з комбінованими протизаплідними засобами. Тому даний вид протизаплідних таблеток рекомендується жінкам з хворобами серця, цукровим діабетом та рядом інших проблем зі здоров'ям, а також мамам, що годують груддю.

Можуть виникати побічні ефекти: виділення, біль в молочних залозах, порушення менструального циклу.

Підшкірний імплант

Вводиться під шкіру, після чого його дія триває протягом трьох років. При необхідності імплант в будь-який момент можна витягти.

Ін'єкції

Ін'єкції робляться раз в три місяці, в м'язи. При цьому вони досить болючі.

Вагінальне кільце

Це гнучке кільце з гіпоалергенного матеріалу, з гормональним наповненням. Гормони виділяються щодня в рівних дозах, не проходять через шлунково-кишковий тракт та печінку, а потрапляють безпосередньо до місця дії.

Вагінальне кільце розміщується в піхву раз на місяць. Потім потрібно робити тижневу перерву перед тим, як поставити нове.

Гормональний пластир

Протизаплідний пластир приклеюється на живіт або стегно. Містить синтетичні гормони, які проникають через шкіру і ефективно перешкоджають настанню вагітності. Міняти пластир необхідно щотижня. Через три тижні потрібно робити тижневу перерву.

Для того, щоб вибрати кращий варіант протизаплідних засобів, проконсультуйтеся зі своїм гінекологом.