Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГЕМОРАГІЧНИЙ ІНСУЛЬТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГЕМОРАГІЧНИЙ ІНСУЛЬТ

Геморагічний інсульт

Геморагічний інсульт — це внутрішньочерепний крововилив, що виникає, коли відбувається розрив мозкової судини. При цьому кров потрапляє в тканини мозку, виникає гематома, яка тисне на навколишні тканини, чим порушує їх нормальну роботу, заважає кровопостачанню. Якщо такий стан триває довше декількох годин, в тканинах починаються незворотні зміни.

Найчастіше подібний патологічний стан виникає на тлі підвищеного артеріального тиску. Також причиною геморагічного інсульту може стати розрив аневризми мозкової посудини.

Види геморагічного інсульту

Залежно від місця знаходження травмованої ділянки мозку розрізняють кілька видів внутрішньочерепної кровотечі:

  • Внутрішньомозкова кровотеча. Коли кров виливається прямо в тканини мозку.
  • Субарахноідальна кровотеча. В цьому випадку розривається судина на поверхні мозку, і кров потрапляє між мозковими оболонками або в шлуночки мозку.

Симптоми геморагічного інсульту

Симптоми геморагічного інсульту виникають різко. З'являється сильний головний біль, виникає слабкість, з'являється нестійкість, може розвиватися параліч. Різко погіршується зір, може двоїтися в очах або повністю пропадати видимість на 1 або 2 ока. З'являються проблеми з вимовою мови та її розумінням. Можливі напади схожі на епілептичний. У важких випадках людина може впасти в коматозний стан.

При появі подібних симптомів необхідно терміново викликати швидку допомогу, тому що від швидкості діагностики та початку лікування багато в чому залежить результат розвитку подій.

Діагностика геморагічного інсульту

Дуже важливо визначити, чи справді стався геморагічний інсульт, диференціювати його від ішемічного інсульту, виключити інші патології мозку (пухлина мозку, інфекційне ураження). Для цього робиться комп'ютерна томографія або МРТ мозку. Ці обстеження дозволяють побачити, що сталося, визначити тип інсульту, зону ураження, ступінь ураження та розробити оптимальну тактику лікування.

Лікування геморагічного інсульту

Інсульт — це гострий стан, який вимагає екстрених заходів з лікування. Розміри і місце ураження мозку, ступінь тяжкості інсульту, вік пацієнта, загальний стан здоров'я — все це має значення для вибору тактики лікування. При геморагічному інсульті може застосовуватися консервативна терапія або хірургічне лікування, але в будь-якому випадку пацієнт повинен перебувати в лікарні під постійним наглядом лікарів.

Медикаментозне лікування включає застосування ноотропних препаратів, ліків, які зменшують проникність стінок судин, зменшують набряк мозку, сприяють регенерації.

Важливо підтримувати артеріальний тиск в нормі, щоб не допустити повторного розриву судин мозку.

При оперативному лікуванні хірург видаляє гематоми, відновлює цілісність судин, щоб відновити нормальний кровообіг мозку.

Якщо вдалося усунути загрозу життю і стабілізувати пацієнта, переходять до другого етапу — реабілітаційного лікування після інсульту.

Після перенесеного інсульту може залишитися ряд порушень: проблеми з координацією, параліч, порушення мови, проблеми з виконанням побутових повсякденних справ, когнітивні порушення, психологічні проблеми. Щоб усунути їх частково або повністю, призначається курс лікування медикаментами, фізіотерапія, лікувальна фізкультура.

Швидка реакція на виникнення інсульту та своєчасне надання медичної допомоги значно підвищують шанси на виживання й подальше відновлення після цього небезпечного для життя стану.