Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЕНТЕРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЕНТЕРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

Ентеровірусна інфекція

Ентеровірусна інфекція – це ряд інфекційних захворювань, які викликаються вірусами роду Enterovirus. В разі ураження ентеровірусами клінічні прояви захворювання можуть бути досить різними, що зумовлено особливостями конкретного різновиду вірусів з цієї групи. Найчастіше інфекція проявляється високою температурою, діареєю, нездужанням та шкірними висипаннями. При зараженні вірусами цієї групи виникають ентеровірусний менінгіт, ентеровірусна ангіна та інші захворювання.

Причини виникнення ентеровірусної інфекції

Ентеровіруси – це РНК віруси, багато з яких можуть заражати людей, інфікуючи різні органи та викликаючи різні хвороби. У зовнішньому середовищі ентеровіруси демонструють стійкість до охолодження, до деяких дезінфектантів, зберігають життєздатність в фекаліях протягом року, але швидко руйнуються під впливом високої температури (50 градусів і вище).

Зараження ентеровірусною інфекцією відбувається наступними шляхами:

  • Харчовий шлях. У більшості випадків зараження відбувається після вживання в їжу овочів, на які потрапила вода зі стічних вод.
  • Повітряно-крапельний шлях зараження.
  • Контактний шлях.
  • При вагітності інфекція може передатися від матері плоду.

Найбільш поширені ентеровіруси Коксакі та ЕСНО. Ці віруси вражають слизові оболонки, шкіру, м'язи та нервову систему.

До захворювань схильні люди різного віку, але найчастіше ентеровірусна інфекція поширюється в дитячих колективах, викликаючи масові інфікування.

Симптоми ентеровірусної інфекції

Ознаки ентеровірусної інфекції зазвичай з'являються на 2-7 день після зараження. Симптоматика може бути дуже різноманітною. Найчастіше з'являються:

  • висока температура до 39-40 градусів,
  • головний біль,
  • сильна слабкість,
  • біль у м'язах,
  • нудота,
  • блювота,
  • діарея,
  • висип.

Розрізняють типові та нетипові різновиди ентеровірусної інфекції. До типових відносять: екзантему, ентеровірусну ангіну, епідемічну міалгію, вірусний менінгіт. Серед атипових: панкреатит, енцефаломіокардит новонароджених, нефрит та інші.

Найнебезпечніша та досить поширена форма ентеровірусної інфекції - ентеровірусний менінгіт. На тлі менінгіту може розвинутися набряк мозку, виникнути епілептичні припадки, з'явитися психічні ускладнення. Також у якості ускладнень ентеровірусної інфекції може розвинутися запалення легенів, з'явитися гостра дихальна недостатність.

Діагностика та лікування ентеровірусної інфекції

Для того, щоб точно діагностувати ентеровірусну інфекцію, необхідно виявити ентеровірус в крові, слизової носоглотки, лікворі. Зробити це можна за допомогою спеціальних аналізів. Однак на практиці це застосовується рідко, тому що така діагностика вимагає багато часу.

На сьогодні специфічного лікування від ентеровірусів не знайдено. Тому терапія передбачає симптоматичне лікування. Найчастіше це застосування детоксикаційних препаратів, жарознижувальних засобів, ліків, які знімають больові відчуття. Можуть застосовуватися вітаміни, седативні засоби. В разі тяжкого перебігу можуть призначатися кортикостероїди. Якщо приєднується бактеріальна інфекція, призначаються антибіотики. Але займатися самолікуванням не варто. Щоб отримати адекватну медикаментозну підтримку, зверніться за допомогою до лікаря.

Найчастіше перебіг ентеровірусної інфекції легкий та з середнім ступенем тяжкості, але можуть розвиватися і важкі форми. Якщо виникає важкий стан, то може знадобитися невідкладна медична допомога та інтенсивна терапія.