Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЕЛЕКТРИЧНІ ТРАВМИ:

symptoms.symptoms-products

ЕЛЕКТРИЧНІ ТРАВМИ

Електричні травми

Електричні травми або електротравми - це рід ушкоджень тіла, отриманий під впливом електричного струму або розряду блискавки. Зазвичай електротравми виникають в процесі виробничої діяльності і можуть супроводжуватися пошкодженням тканин і органів.

Ступінь пошкодження електричним струмом безпосередньо залежить від напруги (особливо небезпечна напруга понад 250 вольтів), сили струму та часу його впливу на організм. Наслідками електротравми можуть бути незначні пошкодження, а може бути стан, що вимагає негайної медичної допомоги.

Причини виникнення електричних травм

Безпосередня причина електротравми - це контакт людини з джерелом струму. Найбільш часто електротравма реєструється при нехтуванні технікою безпеки.

Тяжкість електричної травми залежить також від стану організму, яка зазнала впливу електричним струмом. Стан може посилюватися при:

  • виснаженні та голодуванні,
  • перевтомі,
  • перегріванні організму,
  • наявності соматичних захворювань.

Менше пошкоджень від електротравм, якщо у людини суха шкіра. При однакових умовах, які супроводжують появу електричних травм, більш важкий стан спостерігається у жінок.

Симптоми електричних травм

Під час контакту зі струмом людина відчуває поштовх, виникає сильне печіння та спазм м'язів, з'являються судоми. Скаче тиск, виникає тахікардія, аритмія. Може з'явитися кашель, розвинутися дихальна недостатність, нудота, блювота.

На місці проходження струму через тіло виникають опіки. Це можуть бути невеликі пошкодження шкіри з утворенням пухирів, масштабні пошкодження шкіри, або ж пошкодження можуть захоплювати м'язи та інші тканини, провокувати їх некроз. У найважчих випадках можуть обвуглюватися ділянки тіла, наприклад, кінцівки.

Електричні травми - це досить небезпечно, і в 7-15% така травма загрожує смертельним результатом.

Ускладненням після отримання електротравм можуть бути неврити, розвиватися порушення ритму, дистрофія серцевого м'яза. Можуть виникнути порушення з боку сечостатевої системи, погіршитися слух та зір.

Перша допомога при електричних травмах

Якщо на ваших очах сталася електрична травма, то вам необхідно постаратися якомога швидше припинити контакт потерпілого з електрикою. Однак торкатися до людини, яка знаходиться під напругою не можна. Наприклад, якщо можна, треба відключити електрику, або перервати контакт за допомогою сухої палиці.

Як тільки контакт людини і електричного струму припинений, необхідно терміново викликати швидку допомогу.

Лікування електричних травм

Перша медична допомога включає проведення реанімаційних процедур. Якщо була зупинка серця або дихання, то робиться штучне дихання і непрямий масаж серця. Також для нормалізації дихання і роботи серця застосовуються спеціальні лікарські препарати.

Постраждалого обов'язково доставляють до лікарні. Перевіряють роботу серцево-судинної системи та інших органів і систем. Можуть проводитися рентгенологічні дослідження, КТ, МРТ, ЕХО серця та інші обстеження. Проводиться інфузійна терапія. На постраждалі від опіків ділянки тіла накладаються пов'язки. Дуже важливо не допустити інфікування ран, провести відновлювальну терапію. Якщо опіки дуже сильні, присутні обвуглені частини тіла, то, можливо, буде потрібно хірургічне втручання.