Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДИСПЛАЗІЯ ШИЙКИ МАТКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДИСПЛАЗІЯ ШИЙКИ МАТКИ

Дисплазія шийки матки

Дисплазією називають одне з найбільш поширених передракових захворювань, для якого характерна патологічна зміна епітелію шийки матки. На сьогоднішній день відомо, що ключову роль у розвитку хвороби відіграє папіломавірус людини (ПВЛ), яким протягом життя інфікується більше 85% жінок.

Науково доведено, що папіломавірусна інфекція істотно підвищує ризик розвитку дисплазії, а та, в свою чергу, може призводити до раку шийки матки. Однак онкологічні захворювання розвиваються далеко не у всіх жінок з дисплазією — при своєчасному адекватному лікуванні прогноз сприятливий.

Загальні відомості

Для дисплазії характерне патологічне розростання і потовщення клітин епітелію, який покриває вагінальну частину шийки матки (чотири шари плоского епітелію). Причиною цього є порушення фізіологічних процесів диференціювання, старіння та відторгнення епітеліальних клітин, що призводить до морфологічних змін на клітинному рівні. Надалі патологічно змінені клітини можуть перетворюватися в ракові.

Залежно від глибини патологічного процесу виділяють три ступені дисплазії:

  • Легка — характеризується поверхневими змінами в верхньому епітеліальному шарі.
  • Помірна — зачіпає середні шари епітеліальних клітин.
  • Важка — викликає патологічні зміни в усіх шарах, включаючи найглибший.

Найчастіше дисплазія шийки матки виникає у жінок у віці 25-35 років. Примітно, що більш ніж в 60% випадків хвороба регресує, а пошкоджений епітелій повертається в нормальний початковий стан. Важка дисплазія розвивається всього в 10% жінок однак вона є вкрай небезпечною — в 1/3 випадків вона прогресує до раку.

Причини

Провідну роль у розвитку диспластичних змін відіграє інфікованість папіломавірусом людини — ним заражається більшість жінок після початку інтимного життя. У більшості випадків вірус потрапляє в організм вже в молодому віці. За статистикою, 60-80% молодих сексуально активних жінок інфікуються ще до 30 років. А до п'ятдесяти років інфікованими стають майже 90% всіх жінок.

Широкому поширенню ПВЧ серед населення сприяє ранній початок інтимного життя багатьма людьми і часта зміна статевих партнерів.

Дисплазію і онкологічні захворювання шийки матки найчастіше провокують ПВЛ онкогенних типів 16 і 18. Саме вони є найбільш небезпечними, а зараження ними становить найбільшу загрозу для здоров'я жінок.

Симптоми

Легкі форми захворювання зазвичай протікають безсимптомно, а сама жінка навіть не підозрює про наявність дисплазії. В такому випадку патологію можуть виявляти випадково, під час профоглядів. При важкій дисплазії жінку можуть турбувати характерні симптоми, такі як біль під час статевого акту, свербіж або дискомфорт у піхві, патологічні виділення і т.д. При супутньому розвитку аднекситу також можуть з'являтися регулярні болі внизу живота.

Діагностика і лікування

Найбільш популярним і інформативним методом діагностики дисплазії є кольпоскопія — огляд шийки матки за допомогою спеціального апарату (кольпоскопа). Дана процедура абсолютно безпечна і безболісна, а з її допомогою можна легко виявити характерні для хвороби зміни епітелію. При необхідності в діагностичних цілях можуть використовувати і інші методи — цитологічне дослідження мазка, прицільну біопсію, ПЛР-діагностику і т.д.

При боротьбі із захворюванням лікарі-гінекологи віддають перевагу вичікувальній тактиці. Якщо хворобу виявили на ранній стадії, і у хворої немає серйозної супутньої патології, за нею спостерігають протягом деякого часу. Надалі, при неухильному прогресуванні дисплазії, може виникнути потреба в хірургічному лікуванні. В такому випадку патологічно змінені ділянки епітелію видаляють шляхом діатермокоагуляції, кріотерапії або за допомогою інших методик.