Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Дисфагія

symptoms.symptoms-for-title ДИСФАГІЯ:

symptoms.symptoms-products

ДИСФАГІЯ

Дисфагією називають патологічний стан, при якому у людини порушується процес ковтання їжі. Як правило, причиною є наявність різних перешкод на шляху просування їжі з ротової порожнини до шлунку. Дисфагія найчастіше виникає у хворих з серйозними захворюваннями стравоходу. У рідкісних випадках вона з'являється у абсолютно здорових людей при різкому ковтанні великих шматків їжі або великих порцій напоїв.

Причини і механізм розвитку дисфагії

Успішне проходження їжі через стравохід залежить від розмірів харчової грудки, діаметра при розширенні, а також збереження його перистальтики і ковтального розслаблення в області верхнього і нижнього сфінктерів.

У здорової людини при ковтанні стравохід може розширюватися до 4 см в діаметрі. Якщо з яких-небудь причин його діаметр звужується до 2,5 см, виникають труднощі при ковтанні твердої їжі. Звуження стравоходу до 1,3 см супроводжується складнощами при вживанні будь-якої їжі, в тому числі рідкої і кашкоподібної.

Поява дисфагії можуть викликати такі хвороби:

  • рубцеві стриктури і стеноз;
  • рефлюкс-езофагіт;
  • злоякісні новоутворення;
  • дискінезії стравоходу;
  • нейром’язові захворювання (наприклад, системна склеродермія).

Дисфагія також може виникати при захворюваннях органів шиї і грудної клітини, які викликають здавлення стравоходу ззовні.

Види і симптоми дисфагії

Залежно від механізму розвитку, дисфагія буває органічною та функціональною. Перша виникає в результаті невідповідності розмірів харчової грудки і діаметра стравоходу (наприклад, при наявності патологічних звужень або стриктур). Що стосується функціональної дисфагії, вона розвивається через порушення злагодженої роботи м'язів і сфінктерів стравоходу та зазвичай має неврологічну природу.

Функціональна дисфагія має непостійний характер, триває короткочасно і не пов'язана з якістю споживаної їжі. При органічних ураженнях стравоходу вона носить постійний, наростаючий характер. Найбільш небезпечною є дисфагія, що супроводжується повною непрохідністю стравоходу і прогресуючим зниженням маси тіла. У людей з такими симптомами нерідко виявляють аденокарциному — рак стравоходу.

Залежно від місця перешкоди на шляху харчової грудки виділяють кілька видів дисфагії:

  • Ротоглоткова. Виникає при порушенні ковтання і змушує людину похлинатися під час їди. Причиною найчастіше є дисфункція м'язів рота і глотки.
  • Глотково-стравохідна. Ускладнює просування їжі з ротоглотки в стравохід. Викликає труднощі при вживанні рідин, в результаті чого людина давиться, кашляє, розбризкує вміст рота. Причиною глоткової-стравохідної дисфагії найчастіше є ураження поперечно-смугастих м'язів, а також злоякісні новоутворення і запальні захворювання ротоглотки.
  • Стравохідна. Проявляється болями в нижній частині стравоходу через кілька секунд після ковтання їжі. При цьому людині набагато легше ковтати рідку і кашкоподібну їжу — її вживання викликає набагато менше болю і дискомфорту. Стравохідна дисфагія може бути викликана рефлюкс-езофагітом, грижею стравохідного отвору діафрагми, порушенням роботи стравохідних сфінктерів або злоякісними новоутворення в області нижньої третини стравоходу.

Діагностика і лікування дисфагії

Головною метою діагностики є виявлення хвороби, що викликала дисфагію. Для цього хворому проводять повноцінне обстеження, яке включає ендоскопію, рентгенографію із застосуванням контрасту, внутрішньостравохідну pH-метрію, біопсію слизової оболонки стравоходу з подальшим вивченням біоптату і т.д.

Лікування дисфагії завжди направлено на усунення її причини. Якщо труднощі при ковтанні були викликані гастроезофагеальною рефлюксною хворобою або езофагітом — хворому призначають дієту, а також антациди і антисекреторні препарати. При дисфагії, викликаній стенозом, проводять хірургічне розширення стравоходу. А хворих з неврологічними порушеннями відправляють до невропатолога, який підбирає необхідне лікування.