Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДИФУЗНА МАСТОПАТІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДИФУЗНА МАСТОПАТІЯ

Дифузна мастопатія

Дифузна мастопатія (дисплазія молочної залози) – це патологічний стан молочної залози, при якому в даному органі порушується нормальне співвідношення між епітеліальними клітинами та сполучною тканиною. Ці порушення в молочній залозі виникають на тлі гормонального дисбалансу.

Згідно зі статистикою близько 70% жінок репродуктивного віку стикаються з цим захворюванням.

Дифузну мастопатію вважають початковою стадією розвитку мастопатії, при якій в тканинах починається процес нерівномірного проростання сполучної тканини, що утворює зачатки вузликів та тяжів. В разі подальшого прогресування патологія переходить в вузлову мастопатію, сполучнотканинні новоутворення формують вузлики та тяжі оформленого вигляду, можуть також з'являтися кісти, заповнені рідиною. Підвищується ризик виникнення раку молочної залози.

Причини появи дифузійної мастопатії

Мастопатія – це мультифакторне захворювання, що розвивається під впливом комплексу причин, але основну роль в її виникненні грає дисбаланс жіночих гормонів.

До причин, які можуть сприяти появі дифузної мастопатії відносять:

  • спадковість,
  • тривала відсутність вагітності,
  • пізні пологи,
  • штучне переривання вагітності,
  • відмова від годування дитини грудьми,
  • вживання оральних контрацептивів.

Також сприяти розвитку мастопатії можуть стреси, зайва вага, куріння та зловживання алкоголем, деякі захворювання, звичка засмагати топлес, нерегулярне статеве життя.

Симптоми дифузійної мастопатії

Найбільш поширений симптом мастопатії – це масталгія (біль в молочних залозах). Виникає вона за кілька днів перед менструацією, може бути досить сильною, може супроводжуватися почуттям розпирання грудей, може віддавати під пахви, в шию, плечі.

Під час наливання грудей можна намацати невеликі зернисті утворення. Також можуть спостерігатися виділення із сосків. Крім того, може спостерігатися затримка менструального циклу, сильні прояви передменструального синдрому. Можуть виявлятися гінекологічні захворювання (ендометріоз, міоми і т.ін.).

Якщо здати аналізи на жіночі гормони, то можна буде виявити надлишкову кількість естрогенів та брак прогестерону.

Діагностика дифузійної мастопатії

Поставити точний діагноз може мамолог. Він проведе огляд, промацає залозу та призначить необхідні дослідження.

Для діагностики мастопатії зазвичай призначають УЗД або мамографію грудей. Можуть знадобитися також аналіз крові на гормони, біопсія тканини, взятої з грудей, МРТ грудної залози.

Лікування дифузійної мастопатії

Терапія дифузійної мастопатії передбачає консервативне лікування, корекцію способу життя та спостереження.

Рекомендується внести зміни в меню: додати більше овочів, цілозернових продуктів, молочних продуктів, продуктів з високим вмістом йоду, і зменшити кількість м'ясних продуктів та тваринних жирів. Також лікарі пропонують звернути увагу на спосіб життя, звички, збільшити кількість фізичної активності.

Лікар може призначити, препарати, які нормалізують гормональний рівень (антіестрогени, гестагени), вітаміни. Крім того, при больових відчуттях і набряклості грудей можуть застосовуватися протизапальні препарати. Для місцевого застосування можна використовувати спеціальні мазі та креми. Але не варто займатися самолікуванням. Будь-які препарати повинні застосовуватися тільки після призначення лікаря. Також важливо спостерігати за станом молочних залоз, щоб вчасно помітити, якщо з'являться вузли або інші новоутворення.

Регулярне самообстеження грудей, періодичні консультації з гінекологом або мамологом допоможуть вчасно помітити аномальні явища в молочній залозі та при необхідності пройти своєчасне лікування.