Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДІАБЕТИЧНА СТОПА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДІАБЕТИЧНА СТОПА

Діабетична стопа

Діабетична стопа або синдром діабетичної стопи – це патологічний стан, при якому відбуваються зміни в будові тканин стопи, що негативно позначаються на її функціонуванні.

Діабетична стопа, це одне з ускладнень цукрового діабету, яке розвивається на 15-20 рік після початку хвороби. Більшість випадків діабетичної стопи (близько 90%) розвивається при цукровому діабеті 2 типу, але може виникати і при діабеті 1 типу. При розвитку цієї патології з'являються больові відчуття, можуть виникати деформації кісткової тканини, з'являтися виразки, некрози та гангрени. Зрештою це може призвести до ампутації.

Причини розвитку діабетичної стопи

В разі тривалого декомпенсованого цукрового діабету підвищена концентрація цукру в крові викликає зміни стінок кровоносних судин та периферичних нервів. Це призводить до порушення кровообігу, знижується чутливість ніг. На тлі цього відбувається деформація суглобів, зменшується їх рухливість. Навіть незначний травматичний вплив призводить до розвитку інфекційного ураження тканин.

Серед чинників, які збільшують ризик та можуть прискорити виникнення діабетичної стопи:

  • присутність периферичної полінейропатії,
  • атеросклероз судин,
  • підвищений артеріальний тиск,
  • порушення жирового обміну,
  • куріння та зловживання алкоголем.

Ризик інфікування тканин при діабетичної стопи збільшується при:

  • грибкових ураженнях ніг,
  • врослому нігті,
  • поганій гігієні ніг,
  • мозолях, тріщинахпят та натоптишах.

Симптоми діабетичної стопи

Виділяють кілька різновидів діабетичної стопи, кожен з яких має свою симптоматику.

Ішемічна діабетична стопа. Характерні симптоми: дискомфорт та больові відчуття в ногах під час ходьби, відчуття втоми ніг, набряк стоп, кульгавість, бліда холодна шкіра з ділянками підвищеної пігментації. Відсутня пульсація на артеріях ніг. Згодом біль може виникати і в стані спокою. На пізніх стадіях можуть виникати некрози ділянок стоп, може розвинутися гангрена.

Нейропатична ішемічна стопа. Виникають мозолі, гіперкератоз, під якими потім утворюється виразка. Шкіра тепла та суха. Пульсація на артеріях ніг присутня, при цьому чутливість знижена та немає больових відчуттів. В області надлишкового тиску, на пальцях і підошві утворюються мокнучі виразки.

Нейроішемічна форма дає помірний біль. Шкіра бліда та холодна, пульсація в артеріях є, але слабка.

Остеоартропатична форма. Характерна особливість - деформація суглобів, часті переломи, набряки.

Діагностика діабетичної стопи

Для діагностики діабетичної стопи роблять:

  • Лабораторні аналізи. Визначають рівень цукру, холестерин, ліпопротеїди в крові,
  • Ультразвукову доплерографію судин нижніх кінцівок,
  • Рентген стопи,
  • КТ ангіографію,
  • Денситометрію.

Лікування діабетичної стопи

Лікування діабетичної стопи може бути консервативним та оперативним. Зазвичай для комплексного підходу до проблеми потрібні консультації ендокринолога, судинного хірурга, ортопеда.

Терапія цієї патології обов'язково містить заходи з контролю за рівнем глюкози в крові, нормалізацію тиску за допомогою правильно підібраних препаратів. Може проводитися антибіотикотерапія. Виразкові утворення, що розвинулися в результаті прогресування патології, обробляються спеціальними антисептичними мазями. Для того, щоб прибрати біль можуть застосовуватися знеболювальні засоби.

У запущених випадках виникає необхідність в хірургічному втручанні. Оперативна терапія може включати: розтин абсцесів, ангіопластику та стентування артерій кінцівок, ампутацію стопи (в найважчих випадках).