Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДІАБЕТИЧНА НЕФРОПАТІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДІАБЕТИЧНА НЕФРОПАТІЯ

Діабетична нефропатія

Діабетична нефропатія – це патологія, при якій відбуваються зміни в судинах нирок та ниркових клубочках, що призводить до помітного погіршення роботи нирок і не дає їм нормально функціонувати. Захворювання розвивається на тлі цукрового діабету 1 та 2 типу. При діабетичної нефропатії виявляють протеїнурію, мікроальбумінурію, появу набряків, уремію, може підвищуватися кров'яний тиск.

Діабетична нефропатія – досить небезпечне ускладнення, яке при тяжкому перебігу може призводити до прогресуючої ниркової недостатності і навіть стати причиною смерті.

Причини виникнення діабетичної нефропатії

Діабетична нефропатія, як правило, з'являється на пізніх стадіях розвитку цукрових діабетів. При цьому виникають патологічні зміни в ниркових судинах та клубочках. Таке ускладнення реєструється приблизно у 10-20% хворих на цукровий діабет першого та другого типів. Найчастіше діабетична нефропатія розвивається при цукровому діабеті першого типу, який виник в пубертатному періоді. Зустрічається ця патологія у чоловіків частіше ніж у жінок.

Діабетична нефропатія розвивається внаслідок тривалої некомпенсованої гіперглікемії (підвищеної концентрації глюкози в крові). Спровокувати розвиток патології можуть:

  • підвищений артеріальний тиск,
  • інфекційні процеси в сечовивідних шляхах,
  • ожиріння та порушення ліпідного обміну,
  • вживання деяких лікарських препаратів,
  • куріння.

Симптоми діабетичної нефропатії

Зазвичай діабетична нефропатія розвивається після 15-20 років присутності цукрового діабету 1 типу. На перших стадіях розвитку захворювання не дає якусь специфічну симптоматику, тому зміни в нирках не діагностуються. Коли уражається більше ниркових судин та нефронів, з'являються симптоми:

  • підвищена слабкість,
  • сонливість,
  • дискомфорт у попереку,
  • набряки,
  • шкірний свербіж,
  • спрага,
  • головні болі,
  • задишка.

Якщо патологію не лікувати, може розвинутися хронічна ниркова недостатність, що може призвести до смерті.

Діагностика діабетичної нефропатії

Через відсутність симптоматики на ранніх стадіях дану патологію нирок часто виявляють вже у запущених випадках. Для того, щоб цього не сталося, людям з цукровим діабетом рекомендується періодично проходити обстеження нирок.

Для діагностики нефропатії на ранніх стадіях досліджують добове виділення альбуміну з сечею або співвідношення альбумін/креатинін в ранковій сечі.

На більш пізніх стадіях з'являється білок в сечі, підвищується тиск. Потім збільшується концентрація креатиніну та сечовини в крові, змінюються інші показники крові. Щоб виявити ці відхилення, робиться біохімічний аналіз крові.

Також проводиться ультразвукова доплерографія нирок. Може призначатися бактеріологічне дослідження сечі на мікрофлору, екскреторна урографія та інші дослідження. Це може знадобитися, щоб точно диференціювати нефропатію від пієлонефриту, гломерулонефриту та інших хвороб нирок.

Лікування діабетичної нефропатії

Основне завдання при лікуванні діабетичної нефропатії – взяти під контроль перебіг діабету та не допустити розвиток ниркової недостатності. Тому в першу чергу необхідно контролювати рівень глюкози в крові, а також тримати в нормі артеріальний тиск. Для цього можуть призначатися препарати для підтримки цукру в нормі, інсулін, прописуватися лікарські засоби, які нормалізують тиск.

Підбираються препарати, які мають нефропротективну дію. Також рекомендується дієта з обмеженням білків та солі. На пізніх стадіях може знадобитися гемодіаліз і навіть пересадка нирки.