Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДЕФІЦИТ ЦИНКУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДЕФІЦИТ ЦИНКУ

Дефіцит цинку

Цинк забезпечує нормальну роботу імунної системи, мозку, шкіри, волосся, очей. Важлива роль мікроелемента і в функціонуванні чоловічої статевої системи. Він визначається в передміхуровій залозі, необхідний для вироблення еякуляту. Цинк входить до складу багатьох ферментів, захищає клітини від токсичних продуктів окислення, необхідний для реалізації біологічної дії вітаміну А, а також бере участь в синтезі колагену, білків, ДНК, РНК, гормонів.

В організмі міститься 2-3 г мікроелемента, причому 2/3 його сконцентровані в м'язах, а близько ⅓ — в кістках.

Причини дефіциту цинку

Низька концентрація цинку спостерігається в регіонах з посушливим кліматом. Якщо в грунті міститься мало мікроелемента, то і продукти збіднені цинком. Краще засвоюється цинк з продуктів тваринного походження, тому вегетаріанцям слід компенсувати нестачу мікроелемента за рахунок збільшення в раціоні продуктів, багатих цинком, приймати біологічні добавки.

Рослинна клітковина і бобові у великій кількості погіршують всмоктування цинку, оскільки містять фітинову кислоту. Тому дієтологи рекомендують замочувати крупи і бобові перед приготуванням на кілька годин, а також включати в раціон вже пророслі злаки, маю, сою.

За добу потрібно споживати близько 15 мг цинку. Підвищене вживання рекомендовано при вагітності і під час грудного вигодовування, в підлітковому періоді, при хронічних запальних захворюваннях, при заняттях спортом. Втрачається цинк при діареї, глистових інвазіях, отруєннях, алкогольної інтоксикації, стресах. Регулярний прийом глюкокортикоїдів і препаратів селену також гальмує всмоктування цинку.

Якщо дитина старше 6 місяців отримує тільки грудне вигодовування без прикорму, у неї формується дефіцит цинку. Усунути його допоможе додавання в раціон м'ясних пюре, збалансованих молочних сумішей.

Симптоми нестачі цинку в організмі

Дефіцит цинку виникає при поганому харчуванні, з обмеженим надходженням тваринних продуктів.

Він викликає появу таких симптомів:

  • Погіршується стан шкіри і її придатків. Повільніше гояться рани, є схильність до утворення вугрової висипки. Волосся стає тьмяним,  січеться, випадає. Нігті розшаровуються, з'являються білі вкраплення.
  • Погіршується сон, настрій, можливо зниження сутінкового зору, ослаблення і спотворення нюху, смаку.
  • У дітей сповільнюється фізичний розвиток і ріст, страждають розумові здібності.
  • Слабшає імунітет. Людина стає надмірно схильною до простудних захворювань, бронхітів і пневмоній. Багато хвороб у неї набувають затяжного перебігу.
  • Турбує метеоризм, діарея, особливо у дітей.
  • Слабшає статева функція у чоловіків.

Чим небезпечний для здоров'я дефіцит цинку

У відсталих країнах Африки і Південної Азії дитяча смертність часто обумовлена ​​діареєю і пневмоніями, до яких призводить недостатнє харчування. Додавання цинку в розчини для регідратації швидко призводить до поліпшення їх стану.

При перевищенні дози цинку можлива нудота, блювота, розлад травлення, зміни смаку, виразки в шлунку і кишечнику. Спостерігаються пригнічення кровотворення, імунопоезу, алергічні реакції, дерматити. Зменшується всмоктування міді в кишечнику за рахунок конкуренції з цинком. Тому лікування необхідно проходити під контролем лікаря.

Лікування і профілактика

Багаті цинком тваринні продукти — яловичина, ягня, курка, печінка, риба, молюски, креветки, устриці, яйця, сир, кефір. Багато цинку в грибах, насінні гарбуза, соняшнику, шпинаті, мигдалі, нуте, кешью, часнику, чорному шоколаді, сочевиці, сої. Кисломолочні продукти покращують біодоступність цинку.

Багато засобів для лікування шкірних хвороб містять цинк. Їх використовують при пролежнях, вугрової хвороби, дерматитах, псоріазі.

Всередину призначають:

  • Глюконат, піколінат, ацетат цинку — легко засвоюються.
  • Сульфат цинку — біодоступність нижче на 16%.
  • Цинк активний — в комплексі з вітамінами А, С, Д, іонами кальцію, марганцю, фосфору.
  • Полівітаміни — більшість містять магній і цинк; їх не можна поєднувати з препаратами кальцію через конкурентне всмоктування.

Підтримувати імунітет на хорошому рівні допомагає профілактичний прийом препаратів цинку за 2-3 місяці до сезонних епідемій. При підозрі на дефіцит мікроелемента необхідно проконсультуватися з лікарем.