Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Бурсит

symptoms.symptoms-for-title БУРСИТ:

symptoms.symptoms-products

БУРСИТ

Бурсит – це захворювання, при якому запалюється суглобова сумка (бурса). Патологія розвивається, найчастіше, при підвищених фізичних навантаженнях на суглоб, коли на нього чиниться надмірний тиск або він бере участь у фізичній активності з посиленою напругою.

Бурсит частіше реєструється у чоловіків. Патологія найбільш часто зачіпає ліктьовий, колінний та плечовий суглоби.

Причини виникнення бурситу

Бурсит може розвинутися з наступних причин:

  • часті та нехарактерні навантаження на суглоб,
  • надмірні фізичні навантаження, в яких використовується суглоб,
  • травми суглоба та прилеглих сухожиль,
  • здавлювання суглоба, наприклад, при частому стоянні на колінах у зв'язку з виконанням роботи,
  • інфекційні та автоімунні захворювання,
  • токсичні отруєння.

Види бурситу

Бурсити поділяють за особливостями перебігу захворювання на:

  • гострі,
  • підгострі,
  • хронічні,
  • рецидивуючі.

Крім того, є класифікація захворювання, що враховує особливості ексудату:

  • серозний бурсит,
  • гнійний бурсит,
  • геморагічний бурсит,
  • фібринозний бурсит.

У залежності від місця розташування патології може бути: ліктьовий бурсит, колінний і т.ін.

Симптоми бурситу

Головні симптоми бурситу – больові відчуття, які можуть виникати самостійно та бути присутніми при обмацуванні, припухлість в області ураженого суглоба. Можуть також бути присутнім почервоніння шкіри і набряк м'яких тканин, що розташовані біля суглоба, може обмежуватися рухливість суглоба.

Якщо відбувається сильний запальний процес, то набряклість швидко збільшується, може підвищуватися температура до 39 градусів, посилюватися біль, погіршуватися загальне самопочуття. При тяжкому перебігу можлива поява гнійних процесів, розвиток флегмони. Запалення може зачіпати прилеглі м'язові тканини, можливо відкладення солей в синовіальній сумці.

Для хронічного бурситу симптоматика дещо інша. Може бути присутнім невелика припухлість, але болю при пальпації, почервоніння шкіри та обмеження рухливості суглоба немає.

Можливий рецидивуючий перебіг бурситу, коли хвороба на якісь час практично зникає, а потім при сприятливих умовах суглобова сумка знову запалюється.

Діагностика бурситу

Лікар-травматолог може діагностувати бурсит після огляду суглоба. Для уточнення діагнозу часто призначається пункція з дослідженням суглобової рідини. Це дозволить визначити форму захворювання.

Також може додатково призначатися рентген, КТ або МРТ суглоба. Таким чином можна з'ясувати, яка саме синовіальна сумка запалилася та побачити особливості перебігу запалення.

Лікування бурситу

Для лікування бурситу застосовують протизапальні та знеболювальні засоби. Робляться компреси, суглобу забезпечується спокій, для цього роблять фіксуючі пов'язки. Препарати використовуються як місцево у вигляді мазей та кремів, так і у вигляді пігулок всередину. Також можуть застосовуватися компреси.

У деяких випадках лікарські препарати вводяться безпосередньо в суглоб (зокрема глюкокортикостероїдні засоби).

Якщо активізувався гнійний процес, призначаються антибіотики. Якщо була взята проба рідини, то підбирається антибіотик, до якого чутлива бактерія, що є збудником запалення.

Ефективним методом лікування може бути прокол синовіальної сумки з наступним промиванням запаленої порожнини антисептиками та антибіотиками.

Чим раніше ви звернетеся до лікаря з проблемою суглоба, тим простіше буде підібрати ефективне лікування, усунути біль і дискомфорт та відновити здоров'я.