Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування БОЖЕВІЛЬНІ (МАЯЧНІ) ІДЕЇ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

БОЖЕВІЛЬНІ (МАЯЧНІ) ІДЕЇ

Божевільні (маячні) ідеї

Божевільними ідеями називають неадекватні оманливі переконання, які ніяким чином не піддаються корекції. Їх можна охарактеризувати, як необґрунтоване знання або переконаність у чому-небудь, чого насправді об'єктивно бути не може. Людину з маячними ідеями неможливо переконати в зворотному, незважаючи на те, що у неї немає ніяких адекватних аргументів на користь своїх ідей. Для хворих їх нездорові переконання не потребують доказів.

Маячні ідеї слід відрізняти від забобонів, забобонів і помилкових суджень, які притаманні багатьом здоровим людям. Дані явища абсолютно нормальні. Їх причиною є особливості виховання, обмеженість кругозору, недолік знань або вплив соціуму, що вселяє людині певні помилкові переконання. Люди з забобонами часто змінюють свою точку зору, якщо їм надати вагомі аргументи на користь тих чи інших фактів.

Марення величі

Для марення величі характерна переоцінка хворим своїх розумових чи інтелектуальних здібностей, статусу в суспільстві. У більшості випадків такі люди ведуть себе спокійно і доброзичливо, проте в іноді можуть проявляти агресію. Вони стають злісними і нетерпимими, якщо їм не вдається змусити оточуючих слідувати за собою.

Типові приклади марення величі:

  • впевненість в наявності у себе видатних здібностей (вміння передбачати майбутнє, лікувати невиліковні хвороби);
  • переконаність в скоєнні неймовірного відкриття, яке оточуючі просто не хочуть визнавати;
  • впевненість у високому походженні, сімейних зв’язках з відомими особистостями, представниками царських династій і т.д.

Марення переслідування

Марення переслідування характеризується непохитною впевненістю хворого в тому, що за ним стежать спецслужби або приватні організації з метою заподіяти йому шкоду. В результаті людина відчуває постійну тривогу і робить гарячкові спроби захистити себе від переслідувачів — втекти в інше місто, встановити додаткові замки на двері, забити вікна тощо.

Марення самозвинувачення

Люди з маренням самозвинувачення вважають себе винними в різних негативних подіях — розорення підприємств, екологічних катастрофах, війнах, скорій загибелі людства і т.д. При цьому хворі відчувають сильну провину і перебувають у впевненості, що в майбутньому їх чекає тяжка розплата за їхні жахливі вчинки.

Марення ревнощів

При маренні ревнощів людина переконана, що партнер їй зраджує, хоча реальних доказів цьому немає. На відміну від звичайних підозр, марення ревнощів відрізняється особливою безглуздістю і химерністю. Приводом для звинувачень партнера можуть служити самі незначні події — поява в під'їзді будинку незнайомого чоловіка або жінки, слід від черевиків на сходовому майданчику і т.д. Люди з маренням ревнощів можуть бути небезпечні, оскільки схильні до застосування фізичного насильства по відношенню до партнера.

Причини божевільних ідей

Поява марення завжди обумовлена патологічним розладом мислення і завжди вказує на серйозні психічні розлади. Маячні ідеї можуть бути ознакою шизофренії, деменції, параноїдального розладу особистості та інших психічних захворювань. Тому людину, у якої з’явились ознаки марення, потрібно якомога швидше показати фахівцю — лікарю-психотерапевту чи психіатру.

Діагностика і лікування

Хворим з маячними ідеями проводять повноцінне психіатричне обстеження, що дозволяє визначити причину марення і поставити точний діагноз. Після цього їм призначають спеціальне лікування, спрямоване на боротьбу з виявленою хворобою. В схему терапії найчастіше включають нейролептики, транквілізатори, ноотропи, нормомітікі, антидепресанти і т.д.

Діагностикою та лікуванням божевільних ідей займаються психіатри.