Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title БОРОДАВКИ:

symptoms.symptoms-products

БОРОДАВКИ

Бородавки

Бородавка – це доброякісне новоутворення, яке виникає на шкірі та викликається вірусом папіломи людини. Частіше за все це округлі, вузлики з шорсткою поверхнею, що виступають над шкірою.

Самі по собі бородавки не є небезпечними, але іноді вони заважають та турбують, при пошкодженні можуть кровоточити. Також в окремих випадках можливе переродження у злоякісні новоутворення деяких видів бородавок.

Причини виникнення бородавок

Безпосередньою причиною появи бородавок є вірус папіломи людини. З'явитися бородавки можуть по закінченні проміжки часу від трьох тижнів до дев'яти місяців з моменту зараження. Інфікування відбувається через невеликі порізи, тріщини в шкірі після фізичного контакту з носієм (їм може бути не тільки людина, але й тварина), або після контакту з речами, яких торкалася людина з вірусом папіломи. Можлива передача інфекції і при статевих контактах.

Бородавки можуть формуватися не тільки на шкірі, але і на слизових оболонках рота, носа, сечового міхура, голосових зв'язок і т. ін.

Появі бородавок можуть сприяти:

  • зниження імунітету,
  • порушення цілісності шкірного покриву, наприклад, при порізах,
  • стреси,
  • підвищене потовиділення,
  • куріння,
  • недотримання гігієни при косметичних процедурах.

Подібні новоутворення можуть виникати в будь-якому віці. У зоні ризику опиняються діти, що грають спільними іграшками, люди, які часто відвідують спортзали й басейни.

Види бородавок

Розрізняють такі види бородавок:

  • Прості або вульгарні (найпоширеніша форма бородавок). Зазвичай виникають на кистях (з обох сторін), на пальцях, рідше на обличчі. Виглядають як щільні вузлики, що виступають над шкірою, але не змінюють кольору.
  • Долонно-підошовні бородавки. Плоскі потовщення шкіри, з'являються на долонях та підошвах.
  • Плоскі або юнацькі бородавки. Можуть з'являтися у молодих людей. Підносяться над шкірою всього на 1-2 мм, можуть виникати на обличчі, руках, стегнах, слизової. Часто виникають на місці ранок, подряпин.
  • Ниткоподібні бородавки. М'які, часто на ніжках, легко травмуються, тілесного чи коричневого забарвлення. Можуть розташовуватися під пахвами, в області пахвини, на повіках, біля рота.
  • Гострі бородавки (кондиломи). Візуально схожі на кольорову капусту. Ростуть на тонкій ніжці, мають рожеве або тілесне забарвлення. Місце зосередження - геніталії, під пахвами, у ротовій порожнині. Присутність у жінок кондилом говорить про ризик розвитку раку шийки матки, який також пов'язаний з вірусом папіломи людини.

Діагностика бородавок

Діагноз зазвичай ставлять за зовнішніми характеристиками бородавок. Але важливо провести диференціальну діагностику та переконатися, що новоутворення, які досліджуються, це дійсно бородавки, а не результат розвитку інших захворювань, наприклад, таких як лишай або бородавчастий туберкульоз.

Для цього можуть призначатися:

  • біопсія тканин,
  • тести на захворювання, що передаються статевим шляхом,
  • ПЛР аналізи, які дозволяють точно виявити штам вірусу папіломи людини.

Лікування бородавок

Більш ніж у половині випадків бородавки проходять самі протягом декількох років. Однак якщо бородавка знаходиться в незручному місці, турбує, то слід зайнятися її лікуванням. Противірусна терапія не дає потрібного ефекту по усуненню бородавок. Але їх можна видалити хімічним або фізичним способами. Для хімічного видалення існує цілий ряд засобів локального застосування, які допоможуть позбутися від бородавок. Це препарати, що містять кислоти (наприклад, саліцилову кислоту), або містять лугу (гідроксид натрію та ін.).

Також бородавок можна позбутися за допомогою лазеротерапії, кріодеструкції, електрокоагуляції.

Лікуванням бородавок займається лікар-дерматолог.