Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ХВОРОБА БЕХТЕРЄВА:

symptoms.symptoms-products

ХВОРОБА БЕХТЕРЄВА

Хвороба Бехтерєва

Хвороба Бехтерєва або анкілозуючий спондилоартрит – це захворювання, яке супроводжується запальними процесами в суглобах хребта і м'яких тканинах, що оточують хребетний стовп. Зазвичай спочатку хвороба локалізується в крижово-клубових зчленуваннях, а потім поширюється на весь хребет. Для деяких форм захворювання характерно також ураження периферичних суглобів та дрібних суглобових кісток.

Захворювання супроводжується падінням амплітуди рухливості хребта та больовими відчуттями спочатку в області попереку, а потім біль поширюється на вищі відділи хребта, може призводити до втрати працездатності.

Причини виникнення хвороби Бехтерєва

Точні причини, за якими розвивається хвороба Бехтерєва, в цей час не відомі. Однак вважається, що патологія має спадковий характер та проявляється у людей з антигеном HLA-В27. Чоловікам діагностують це захворювання в 4-6 разів частіше, ніж жінкам, і перебіг, зазвичай у чоловіків агресивніше.

В разі розвитку патології спостерігається активність імунних клітин щодо суглобів та прилеглих тканин власного організму. В результаті автоімунної реакції виникають запальні процеси, які згодом призводять до закостеніння і знерухомлення хребта.

Провокувати розвиток хвороби Бехтерєва можуть такі чинники:

  • переохолодження,
  • інфекційні захворювання, як гострі, так і хронічні,
  • гормональний дисбаланс,
  • травми,
  • запальні процеси в сечостатевій системі та кишківнику,
  • імуноалергічні реакції.

Симптоми хвороби Бехтерєва

На початкових стадіях захворювання з'являються неспецифічні симптоми, які не асоціюються з хворобами хребта: підвищена стомлюваність, слабкість, дратівливість, короткочасні больові відчуття в суглобах.

Потім виникають біль в області попереку, відчуття скутості в суглобах та больові відчуття в м'язах. Біль в попереку частіше виникає вночі та проходить після активного руху вдень.

Згодом біль охоплює всі великі ділянки спини, піднімаючись вздовж хребта. Природні вигини хребта поступово згладжуються, зменшується його рухливість. При цьому в грудному відділі виникає характерне викривлення - патологічний грудний кіфоз. М'язи спини постійно знаходяться в напрузі.

Найчастіше хвороба починається в області крижів, тому досить поширеним симптомом є біль в області крижів і таза, який може поширюватися в стегна та пах.

На більш пізніх стадіях хребці зростаються між собою за допомогою особливих кісткових перемичок, що добре помітно при проведенні рентгенологічних досліджень. Болі посилюються та стають тривалими.

Також розвиток хвороби Бехтерєва може супроводжуватися хворобами очей, ураженням тканин серця, нирок та інших внутрішніх органів.

Якщо захворювання вчасно не діагностувати і не лікувати, деформації зачіпають не тільки хребет, але й інші суглоби, що з часом призводить до втрати працездатності та інвалідності.

Діагностика хвороби Бехтерєва

Хворобу Бехтерєва можна сплутати з ревматоїдним артритом, спондильозом та рядом інших захворювань. Для того, щоб цього не сталося, потрібно провести обстеження.

Для діагностики анкілозуючого спондилоартриту зазвичай призначають:

  • рентген хребта,
  • МРТ хребта,
  • лабораторні дослідження крові,
  • ДНК дослідження на наявність в організмі антигену HLA-B27.

Лікування хвороби Бехтерева

Лікувати хворобу Бехтерєва потрібно комплексно та тривало. Медикаментозне лікування передбачає застосування глюкокортикостероїдів, нестероїдних протизапальних засобів, імунодепресантів.

Рекомендується санаторне лікування, лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапія.

Повністю вилікуватися від цієї патології неможливо, але, якщо своєчасно звернутися за допомогою до лікаря та виконувати медичні рекомендації, можна перевести хворобу в стадію ремісії та поліпшити якість життя.