Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title БІЛЬ У ХРЕБТІ:

symptoms.symptoms-products

БІЛЬ У ХРЕБТІ

Біль у хребті

Болі в хребті – це досить широко поширений симптом, з яким найчастіше звертаються до невролога. Причин, за якими можуть виникати болі в області хребта безліч. Хворобливі відчуття можуть з'являтися, наприклад, після важких фізичних навантажень та проходити самостійно. Але досить часто біль у хребті вказує на патології хребта або захворювання внутрішніх органів.

Якщо ви відчуваєте сильні болі в спині в області хребта, або болі з'являються регулярно, то слід обов'язково звернутися до лікаря та з'ясувати причину їх появи.

Причини виникнення болю в хребті

Болі в області хребта можуть спостерігатися в багатьох випадках. До найбільш поширених причин їх виникнення відносяться:

  • Дегенеративні процеси в хребті. Такі, як остеохондроз, спондилоартроз, спондильоз, остеопороз та ін.
  • Викривлення хребта та аномалії його розвитку. Причинами болю в хребті можуть бути дефекти його будови, як вроджені, так і придбані.
  • Травми, серед яких можуть бути забиті місця, переломи, вивихи.
  • Хвороби інфекційної або запальної природи. Такі як хвороба Бехтерєва, туберкульоз.
  • Пухлини хребта, як злоякісні, так і доброякісні.
  • Інші патології, наприклад, спинально епідуральний крововилив, хвороби Кальве і Форестье, спонділоліз.

Види болю в хребті

Біль у хребті може бути сильним, гострим або ж слабким, тупим, таким, що тягне, може іррадіювати, може стріляти, розпирати, наростати нападоподібно. Все це є важливою симптоматичною ознакою.

Крім того, болі в хребті можуть супроводжуватися загальною слабкістю, скутістю рухів, порушенням чутливості та іншими симптомами, що вказують на певні захворювання, які провокують біль.

Діагностика хвороб, що викликали болі в хребті

При появі регулярних болів в області хребта, потрібно провести діагностику та виявити захворювання, яке провокує болі. Для цього слід звернутися до невролога або травматолога.

Лікар проведе огляд, розпитає про характер болю, тривалість її присутності, супутні симптоми, подивиться місце, де присутній дискомфорт, перевірить рефлекси та призначить необхідні обстеження.

Зазвичай для діагностики захворювань хребта призначають рентген або КТ хребта. Рентген показує переломи, вивихи, дегенеративні зміни в кісткових тканинах. Томографія дає більш детальну картину та дозволяє побачити дрібні деталі, що стосуються кісткових структур.

Також може призначатися МРТ хребта. Цей метод дає можливість побачити стан м'яких тканин: зв'язок, міжхребцевих дисків. Для діагностики стану м'язової тканини призначається електроміографія.

Лікування болю в хребті

Лікування болю в хребті залежить від захворювання, симптомом якого вона є. В першу чергу варто розглянути варіант гострого болю, який виникає при травмі. Постраждалого потрібно укласти на рівну поверхню і викликати швидку допомогу. В разі нетравматичного дуже сильного наростаючого болю також потрібно терміново звернутися до лікаря.

Медикаментозне лікування болів в хребті як правило включає застосування нестероїдних протизапальних засобів, місцевих анестетиків. Лікарські препарати можуть застосовуватися в таблетках, уколах, мазях.

Якщо болі спровоковані інфекцією, застосовуються антибіотики. Також часто при больових відчуттях в спині прописують вітаміни групи В.

Досить часто при болях в спині застосовують голкотерапію, електростимуляцію, ультразвук та інші методи фізіотерапії. Призначаються лікувальна фізкультура, масаж, мануальна терапія. При деяких захворюваннях для усунення болю в хребті потрібне оперативне втручання.

Не варто терпіти біль у спині, сподіваючись, що вона пройде самостійно. Своєчасне звернення до лікаря допоможе швидше усунути біль та відновити здоров'я.