Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АВІТАМІНОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АВІТАМІНОЗ

Авітаміноз

Для нормального функціонування людині необхідні певні речовини, важливу роль серед яких відіграють вітаміни. Частина вітамінів синтезується безпосередньо людським організмом, а частина повинна надходити з їжею. Ситуацію, коли в організм надходить недостатня кількість вітамінів називають гіповітамінозом, а практично повна відсутність якогось вітаміну - авітамінозом.

Брак одного або декількох вітамінів може викликати ослаблення організму, погіршення його роботи і навіть привести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Типи недостатності вітамінів

Прояв нестачі вітамінів залежить від тривалості недостатнього надходження речовини в організм та від кількості речовини, що надходить. Розглядають три стадії недостатності вітамінів:

  • Субнормальна забезпеченість вітамінами. Невеликий брак якогось вітаміну. Такий стан може бути у здорових людей періодично. Він легко коригується за допомогою раціону. При цьому симптоми авітамінозу проявляються дуже слабо.
  • Гіповітаміноз. При гіповітамінозі симптоми недостатності вітаміну більш яскраво виражені. Конкретні симптоми залежать від того, якого саме вітаміну не вистачає в організмі. До загальних симптомів недостатності, які присутні при гіповітамінозі практично будь-якого вітаміну, можна віднести слабкість, підвищену стомлюваність та зниження апетиту.
  • Авітаміноз. Найбільш важка форма недостатності вітаміну. Симптоматика також залежить від конкретного вітаміну. Може спостерігатися при голодуванні. Авітаміноз здатний приводити до важких та навіть незворотних змін в організмі.

Авітамінози призводять до ряду захворювань. Так, наприклад, тотальна відсутність вітаміну С викликає цингу, при нестачі вітаміну В1 розвивається бери-бери, недостатність вітаміну D призводить до розвитку рахіту. Але така тотальна нестача якогось вітаміну в сучасному житті зустрічається вкрай рідко. Найчастіше ми стикаємося з гіповітамінозом або субнормальною забезпеченістю вітамінами.

Причини розвитку авітамінозу

Серед причин, що призводять до авітамінозу, слід вказати:

  • Нестача вітамінів в їжі. Може бути при неправильному харчуванні, коли в раціоні використовуються продукти з недостатнім вмістом вітамінів і в разі надмірної обробки всіх харчових продуктів.
  • Порушення всмоктування вітамінів. Можливо в результаті порушення роботи органів травлення.
  • Вплив антивітамінів. Ряд речовин, які називають антивітамінами, діє, як антагоніст вітамінів та пригнічує їх біологічну активність. Антивітаміни можуть надходити в організм при застосуванні деяких лікарських препаратів.
  • Особливості обміну речовин, наприклад, у дітей або літніх людей.

Симптоми нестачі вітамінів

Серед основних ознак того, що в організм надходить недостатньо вітамінів:

  • Проблеми з волоссям. Волосся виглядає сухуватим, січеться, посилюється їх випадання.
  • Проблеми зі шкірою. Шкіра виглядає блідою, втрачає свіжість, може пересихати та тріскатися.
  • Тріскаються губи. Тріщини на губах не проходять після використання спеціальних кремів або гігієнічної помади.
  • Кровоточивість ясен при чищенні зубів.
  • Підвищена стомлюваність, апатія та дратівливість.
  • Сонливість, знижений апетит.

При нестачі вітамінів також може спостерігатися надмірна схильність до застуд, загострення хронічних захворювань.

Діагностика та лікування вітамінної недостатності

Діагностувати авітаміноз та гіповітаміноз зазвичай досить легко, через те що при нестачі кожного вітаміну виникає ряд характерних симптомів.

Підтвердити діагноз можна за допомогою лабораторних досліджень. Також важливо визначити ступінь недостатності вітаміну і причини її виникнення. Якщо нестача вітамінів виникає унаслідок патологічних станів в шлунково-кишковому тракті, то необхідно виявити ці захворювання і лікувати їх.

Швидко компенсувати нестачу вітамінів можна за допомогою полівітамінних комплексів. Також для терапії авітамінозу рекомендується корекція харчування.

Для того, щоб вибрати полівітаміни, які вам найбільш підходять, визначити причини вітамінної недостатності та правильно скоригувати харчування, зверніться за консультацією до лікаря.