Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АУТИЗМ (АУТИСТИЧНИЙ РОЗЛАД):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АУТИЗМ (АУТИСТИЧНИЙ РОЗЛАД)

Аутизм (Аутистичний розлад)

Аутизм – це психологічний розлад, при якому знижується здатність до соціальної взаємодії. Людина може робити повторювані дії, виявлятися нездатною розуміти чужі емоції, можуть порушуватися здатність до промови, виникати особливості поведінці.

Аутистичний розлад включає спектр розладів різного ступеня тяжкості. За легкого ступеня людина залишається здатною до нормального життя, але має невеликі особливості. При тяжкому ступені аутизму людині потрібен спеціалізований догляд.

Лікування аутизму – тривалий процес, який полягає у навчанні навичок самообслуговування та здатності співіснувати із соціумом. Розлад розвивається в дитинстві, і чим раніше будуть помічені ознаки аутизму та розпочато поведінкову та когнітивну терапію, тим більше шансів, що при дорослішанні людина розвине навички самодопомоги та соціальної взаємодії.

Причини виникнення аутистичного розладу

Причини розвитку аутизму нині активно досліджуються. Відомо, що цей психологічний розлад супроводжується порушенням розвитку низки структур головного мозку. Є припущення, що аутизм виникає у разі порушення структури генів під час внутрішньоутробного розвитку.

Також відомо, що розвиток аутизму корелює з пережитими ускладненнями під час вагітності та пологів.

Симптоми аутистичного розладу

До характерних ознак аутизму належать:

  • погана контактність з навколишнім світом, складність у взаємодії з іншими,
  • вузькість інтересів,
  • одноманітні дії, стереотипність поведінки,
  • невміння розпізнавати емоції інших,
  • слабкий прояв прив'язаності до рідних.

Діти з аутизмом пізніше починають говорити, висловлюються однозначно, частіше використовують окремі слова, ніж повноцінні фрази. Їм складно підтримувати розмову, вони не розуміють гумору. Люди з аутизмом зазвичай не люблять дивитись у вічі, не посміхаються, нервуються, коли з ними йдуть на тісний контакт, не люблять дотиків. У деяких випадках спостерігається розумова відсталість.

Характерна особливість людей з аутизмом - поведінка, що повторюється, наприклад, розгойдування тулубом або похитування головою. Вони люблять, щоб усе відбувалося у певній послідовності, щоб речі та предмети лежали у певному порядку.

У деяких людей з подібними особливостями спостерігається агресія до інших або себе (наприклад, дитина може бити або кусати саму себе). Досить часто зустрічаються напади, гіперактивність, незвичайна харчова поведінка (наприклад, люди з аутизмом, часто не їдять багато продуктів).

Люди з аутистичними розладами можуть бути дуже талановитими в якійсь області, але це не обов'язково.

Діагностика та лікування аутизму

Діагноз «аутистичний розлад» ставиться на основі спостережень за дитиною. Проводяться спеціальні тести, лікар оцінює поведінку, соціальні навички.

Повністю вилікувати аутизм неможливо. Терапія аутизму спрямована на те, щоб людина могла краще адаптуватися до взаємодії в соціумі. Для цього зазвичай застосовується трудова терапія, ігрова терапія, використовуються спеціальні програми навчання. Методики підбираються з огляду на те, наскільки сильно проявляються розлади. Також може використовуватися медикаментозна терапія.

Симптоми аутизму можуть зменшуватись або навпаки збільшуватися з часом. Правильно підібрана корекція дозволяє зменшити складності в житті аутистів, полегшити їхню адаптацію до соціуму, дати можливість жити повноцінним життям.