Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АСПЕРГІЛЬОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АСПЕРГІЛЬОЗ

Аспергільоз

Аспергільозом називають важке інфекційне захворювання, що вражає бронхо-легеневу систему людини. Збудником хвороби є цвілеві грибки роду Aspergillus, такі як A. fumigatus, A. flavus, A. niger, A. terreus, A. nidulans та інші. Ці патогенні мікроорганізми живуть в грунті і часто потрапляють в будівельні матеріали, вентиляційні системи житлових будинків, а також деякі продукти харчування, рослини, що гніють, органічні відходи і т.д.

Причини

Ключову роль у розвитку аспергільозу і зростанні захворюваності ним серед населення грає підвищення мікогенної забрудненості біосфери людини. Важливе значення також має зниження імунітету і здатності організму боротися з інфекціями. Отже, причиною аспергільозу є проникнення хвороботворних мікроорганізмів в організм сприйнятливої ​​людини з їх подальшим розмноженням і розвитком запально-інфільтративного процесу. Грибки зазвичай потрапляють в організм через рот і дихальні шляхи.

Примітно, що тяжкість аспергільозу практично не залежить від особливостей збудника, а визначається в основному станом імунної системи хворого. У осіб з ослабленим імунітетом хвороба протікає особливо важко і часто призводить до серйозних наслідків.

Симптоми

Гриби роду Аспергіл ушкоджують бронхолегеневу систему, викликаючи запальні зміни в легеневій тканині і гіперпродукцію бронхіального секрету. Саме цим зумовлена ​​характерна клінічна картина аспергільозу, для якої характерні кашель, задишка, напади задухи, підвищення температури тіла та інтоксикація.

Всього виділяють три варіанти перебігу легеневого аспергільозу:

  • Класичний. Характеризується бронхіальної обструкцією в поєднанні з легкою інфільтрацією легеневої тканини. Проявляється астматичними симптомами і запально-інфільтративний синдромом.
  • Інфільтративний. Супроводжується вираженою інфільтрацією легень і викликає підвищення температури тіла, озноб, інтоксикацію, помірну задишку і появу білої або прозорої мокроти.
  • Астмоподібний. Характеризується вираженою закупоркою бронхів, що призводить до щоденних нападів ядухи, нападів кашлю і виділення характерного жовто-коричневого мокротиння.

У рідкісних випадках аспергіли можуть вражати центральну нервову систему, травний тракт, шкіру, статеву систему. Найбільш небезпечними є аспергільозні менінгіти і менінгоенцефаліти, які нерідко призводять до летального результату.

Діагностика і лікування

Діагностика і лікування аспергільозу представляють собою нелегке завдання і вимагають чимало зусиль з боку лікарів. Для виявлення хвороби і підтвердження діагнозу пацієнтам проводять комплексне обстеження, яке обов'язково включає КТ — візуалізуючий метод дослідження, що дозволяє виявити патологічні вогнища в легенях. Разом з тим хворим потрібне мікробіологічне підтвердження діагнозу і серологічне обстеження.

Аспергільоз лікують комплексно, із застосуванням протигрибкових і кортикостероїдних препаратів. У важких випадках хворим може знадобитися хірургічне втручання з метою видалення патологічних вогнищ в легенях.