Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АНОМАЛІЇ ЯЄЧОК:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АНОМАЛІЇ ЯЄЧОК

Аномалії яєчок

Аномалії яєчок – це група патологій, при яких спостерігаються порушення розвитку цих чоловічих органів. Вони можуть неправильно розташовуватись, формуватися в неправильних кількостях або з неправильною структурою.

Аномалії яєчок досить поширені і зустрічаються у 7-10% немовлят. Деякі аномалії яєчок не вимагають жодної корекції через те, що з віком вони самостійно зникають. Але в ряді випадків ці патології можуть призводити до ендокринних порушень та безпліддя. Тому дуже важливою є своєчасна діагностика з точною розробкою плану наступних дій.

Причини розвитку аномалії яєчок

Виділяють кілька чинників, які можуть спровокувати аномальний розвиток чоловічих репродуктивних органів:

  • Патологічний перебіг вагітності. Найчастіше аномалії яєчок спостерігаються у недоношених дітей. Але до цієї групи чинників також можна віднести сильний токсикоз жінки, гіпоксію плода.
  • Генетичні мутації. Досить часта причина розвитку аномалій для формування яєчок.
  • Тератогенні чинники. До них відносяться вплив токсичних речовин, деяких лікарських засобів, алкоголю.
  • Інфекції. Деякі інфекції, на які жінка хворіє під час вагітності, можуть спровокувати аномальний розвиток яєчок. Наприклад, кір, грип, герпес.

Види аномалій яєчок

Аномалії яєчок можуть мати різний характер. Серед патологій, пов'язаних із порушенням кількості яєчок, слід зазначити:

  • Анорхізм. Повна відсутність яєчок. Це призводить до ендокринних порушень та безпліддя.
  • Монорхізм. Коли є тільки одне яєчко.
  • Поліорхізм. Спостерігається три або більше яєчок.

Якщо аномалії яєчок пов'язані з їх розташуванням, тоді можна спостерігати:

  • Крипторхізм. Аномалія, за якої яєчка не опустилися в мошонку, а «застрягли» у пахвинному каналі.
  • Ектопія. Стан, коли яйце знаходиться в незвичному місці, наприклад у паху або під шкірою стегна.

Також виділяють аномалії яєчка, при яких порушується їх структура – ​​гіпоплазія яєчка. У цьому випадку одне або обидва яєчка недостатньо розвинені, що може призводити до ендокринних проблем, зниження лібідо, безпліддя.

Діагностика аномалій яєчок

Найчастіше аномалії яєчка діагностуються відразу після народження хлопчика. Але щоб точно визначити тип аномалії та встановити всі особливості стану, потрібно провести обстеження, яке найчастіше включає.

  • УЗД мошонки, а також ультразвукове дослідження черевної порожнини. Дозволяють виявити аномалії яєчок та визначити всі нюанси.
  • КТ органів малого таза, а також МРТ органів малого таза. Робиться, якщо даних УЗД недостатньо для встановлення точного діагнозу.
  • Аналізи гормонів. Дозволяють з'ясувати, чи є ендокринна недостатність.
  • Біопсія яєчок. Може знадобитися у разі підозри на гіпоплазію, а також при розвитку ускладнень.

Лікування аномалій яєчок

Лікування відрізняється залежно від типу аномалії яєчок і може бути консервативним та хірургічним.

Наприклад, при крипторхізмі або ектопії за допомогою оперативного втручання яєчка поміщають на їхнє «рідне» місце в мошонку. Такі операції зазвичай проводять після 2 років. Однак при крипторхізмі можливе також гормональне лікування. Якщо воно застосовується у віці до двох років, то приблизно в 40-50% випадків може призвести до опущення яєчка в мошонку.

Якщо залози недорозвинені чи атрофовані, може знадобитися їх видалення. Це робиться, щоб уникнути розвитку пухлини яєчка. Після такого видалення, якщо є бажання, можна провести операцію встановлення імпланта. В цьому випадку в мошонці розміщується силіконове яєчко, яке дозволяє повернути нормальний зовнішній вигляд чоловічим статевим органам.

В разі ендокринних розладів призначається гормональна терапія. Це дозволяє хлопчику нормально розвиватися та зберегти сексуальну функцію.