Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title АНКІЛОСТОМОЗ:

symptoms.symptoms-products

АНКІЛОСТОМОЗ

Анкілостомоз

Анкілостомозом називають серйозне паразитарне захворювання, що викликається черв'яками класу нематоди — Ancylostoma duodenale і Necator americanus. Хвороба вражає шкірні покриви, легені, печінку, а також слизову оболонку кишечника. Анкілостомоз широко поширений у всьому світі, однак найчастіше зустрічається в країнах Південно-Східної Азії і Африки, Індії, Китаї, Південній Європі, Південній Америці та Карибському басейні.

Причини

Причиною розвитку анкілостомозу є зараження одним з видів хробаків — кривоголовкою дуоденалє або американською кривоголовкою. Паразит може потрапляти в організм з овочами, ягодами або немитими руками, коли людина заковтує яйця анкілостоми. Зараження також можливе через шкірні покриви — в такому випадку личинки хробака активно проникають в організм при ходінні босоніж або лежанні роздягненим на траві.

Проникнувши в людський організм, личинки потрапляють в кров, потім в легені, глотку і, нарешті, в тонкий кишечник, який є основним місцем проживання паразита. Саме там анкілостоми перетворюються на дорослі особини, які виділяють яйця. Разом з фекаліями яйця хробака потрапляють в зовнішнє середовище, де зберігають життєздатність протягом кількох місяців. Саме таким чином і відбувається поширення інфекції.

Симптоми

На ранніх стадіях хвороба може проявлятися шкірним свербежем і висипом, які виникають в місці проникнення анкілостом. Також людину може турбувати підвищення температури тіла, кашель і хрипи в легенях — ці симптоми з'являються коли паразит мігрує до легень.

Надалі у людини спостерігаються кишкові прояви, такі як:

  • хронічні болі в животі;
  • тяжкість і дискомфорт в правому підребер'ї;
  • погіршення апетиту;
  • діарея;
  • метеоризм;
  • втрата ваги.

Фіксуючись до слизової оболонки кишечника, анкілостоми ушкоджують її та викликають утворення дрібних кровоточивих ранок. Більше того, паразити виділяють антикоагулянти, які перешкоджають згортанню крові, і харчуються кров'ю, що виділяється. В результаті у людини розвивається анемія і виникає дефіцит заліза. В такому випадку до описаних симптомів приєднуються загальна слабкість, блідість, апатія і часті запаморочення.

Діагностика і лікування

Діагностувати анкілостомоз дозволяє аналіз калу на глисти. У фекаліях хворих зазвичай виявляють яйця паразита, що і підтверджує наявність захворювання. Разом з тим в аналізі крові більшості пацієнтів виявляють ознаки анемії і еозинофілію — підвищення рівня еозинофілів, яке вказує на глистную інвазію.

Для лікування анкілостомозу використовують спеціальні протипаразитарні препарати:

  • Альбендазол в дозі 400 мг — одноразово в один прийом;
  • Пірантел в дозі 10 мг / кг маси тіла — одноразово в один прийом;
  • Левамізол в дозі 150 мг — для дорослих;
  • Мебендазол — для дітей від 2-х років, по 100 мг двічі на добу протягом трьох днів.

Препарати підбираються лікарем індивідуально для кожного пацієнта, з урахуванням його віку, маси тіла і тяжкості захворювання. Приймати засоби самостійно, без попередньої консультації фахівця, категорично заборонено.

При наявності у хворих супутньої анемії їм додатково призначаються препарати заліза і фолієвої кислоти.