Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Аменорея

Для лікування АМЕНОРЕЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АМЕНОРЕЯ

Аменореєю називають стан жіночого організму, коли у жінок реєструється відсутність менструацій. Подібний стан може бути нормою, якщо менструації не виникають під час грудного вигодовування, під час вагітності, після настання менопаузи. Тоді говорять про фізіологічну аменорею. У всіх інших випадках аменорея свідчить про розвиток ендокринної, гінекологічної або неврологічної патології, аномаліях будови. В разі патологічної аменореї спостерігається порушення репродуктивних функцій та безпліддя.

 

Види аменореї

 

Аменорею поділяють на первинну та вторинну. Про первинну аменорею кажуть, коли менструації не починаються у дівчат у віці 16 років і старше. Вторинну аменорею діагностують, якщо у жінки з якихось причин припиняються менструації.

Також аменорею поділяють на дійсну та помилкову. При помилковій аменореї яєчники працюють нормально і в гормональному циклі не виникає дисбалансу, а менструації не виникають через вади розвитку. Справжня аменорея вказує на порушення гормонального рівня та проблеми в роботі репродуктивних органів.

 

Причини аменореї

 

Причинами первинної аменореї можуть бути:

  • генетичні особливості,
  • ендокринні порушення,
  • новоутворення гіпофіза,
  • патології будови статевих органів (при відсутності матки, піхви, дівочої пліви),
  • зрощення каналу піхви.

Вторинна аменорея діагностується у кожної десятої жінки у віці від 17 до 47 років і може розвиватися з таких причин:

  • фізичні перевантаження,
  • занадто великі стреси,
  • занадто жорсткі дієти, за яких серйозно обмежується калорійність їжі, відбувається різке зниження ваги, розвивається анорексія,
  • тиреотоксикоз та гіпотиреоз,
  • полікістоз яєчників,
  • новоутворення гіпофіза.

 

Діагностика аменореї

 

Діагностикою та лікуванням аменореї займається гінеколог. Для діагностики аменореї лікар насамперед має зрозуміти причини, що її викликають. Лікар з'ясовує, чи були надмірні фізичні навантаження, суворі дієти, сильні стреси.

Призначається аналіз на жіночі гормони, який показує, як працюють яєчники, роблять аналіз мазка з піхви. Також проводиться УЗД органів малого таза. Це дає змогу визначити, які гінекологічні або ендокринні порушення присутні.

У разі необхідності проводять додаткові дослідження, наприклад, МРТ голови, щоб перевірити, чи немає пухлини гіпофіза.

 

Лікування аменореї

 

Після того, як точно з'ясовані причини аменореї, підбирається лікування, спрямоване на усунення чинників, що заважають нормальному менструального циклу. Терапія підбирається індивідуально.

При первинній аменореї це може бути гормональне лікування, корекція раціону.

Якщо причина в анатомічних особливостях, може знадобитися хірургічне втручання.

У разі вторинної аменореї уважно аналізується спосіб життя жінки: дієта, фізична активність, психоемоційні навантаження. Пропонується розумна корекція цих параметрів. Також призначається гормональна терапія.

При полікістозі яєчників необхідно лікувати це захворювання. Якщо аменорея виникла, як симптом пухлини гіпофіза – потрібна операція.

У разі якщо настала передчасна менопауза – гінеколог призначає спеціальну замісну терапію.

Якщо у жінки у віці до 45 років раптом несподівано припинилися менструації і це не пов'язано з вагітністю, значить виникли проблеми зі здоров'ям, які потрібно діагностувати та лікувати. Своєчасне звернення до гінеколога допоможе виявити патологічні стани і відновити здоров'я.