Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АКНЕ (ВУГРИ) :

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АКНЕ (ВУГРИ)

Акне (вугри)

Акне або вугрова хвороба – це досить широко розповсюджене захворювання шкіри, яке характеризується запальними процесами в сальних залозах на обличчі, спині або груди. Це захворювання виникає на тлі закупорки проток сальних залоз та збільшення вироблення шкірного жиру. Відмерлі клітини, які зазвичай безперешкодно виходять на поверхню через пори, при надлишку жиру зліплюються шкірним салом та закупорюють фолікул. В результаті він запалюється, з'являється прищ рожевого кольору.

Найчастіше акне зустрічається у підлітків та молодих людей. Вугри не становлять серйозної проблеми фізичному здоров'ю. Але ця патологія може найсерйознішим чином вплинути на емоційний стан людини, помітно знизивши самооцінку і часто стає причиною депресій.

Причини виникнення акне

Вугрова хвороба може з'являтися під впливом ряду чинників, таких як:

  • Генетична схильність. Розвиток акне обумовлений групою генів, «роботою» яких можна пояснити понад 80% випадків цього захворювання.
  • Гормональні зміни. Поява вугрової хвороби тісно пов'язана зі статевим дозріванням та менструальними циклами. Також акне може бути викликано безконтрольним вживанням біологічних добавок для бодібілдерів та виникати на тлі замісної терапії тестостероном.
  • Інфекції. Причиною розвитку акне можуть бути бактерії.
  • Стреси. Стреси здатні викликати акне або погіршувати його перебіг.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту. Також можуть спровокувати появу акне.

Роль неправильного харчування в розвитку вугрової хвороби остаточно не доведена, проте відомо, що вже наявне захворювання може протікати у важчій формі при вживанні їжі з високим глікемічним навантаженням.

Також погіршувати перебіг вугрової хвороби може вживання деяких лікарських препаратів.

Симптоми вугрової висипки

Характерні симптоми акне – рожеві бугорки або гнійні прищики на обличчі і грудях. Вони можуть бути дрібними або ж збільшуватися в розмірах, бути досить болючими, ставати яскраво-червоними.

Після того як прищ відмирає, на його місці залишається невеликий рубець. Це відбувається через те, що загоєння на місці запалення шкіри при акне відбувається неправильно з надлишком або недоліком колагену. Також на місці прищика зазвичай утворюється пігментна пляма.

При тяжкому перебігу може утворюватися велика кількість прищів і вузлових утворень (20-50 і більше штук), виникає горбистість шкіри. Такий стан вимагає спеціального лікування.

Лікування акне

Самолікування для боротьби з акне зазвичай не дає відчутних результатів. Набагато результативніше звернутися за допомогою до дерматолога чи косметолога.

Терапія підбирається в залежності від стану шкіри та кількості висипів.

Якщо захворювання має легкий перебіг, може бути достатньо застосувати місцеву терапію - спеціальні мазі та креми, які запобігають надмірному утворенню шкірного жиру та перешкоджають появі акне.

Але частіше необхідний комплексний підхід. Лікар спочатку проводить професійне очищення шкіри. Потім індивідуально підбираються засоби для догляду за шкірою. Вони можуть включати ретиноїди, антибактеріальні препарати, гормональні компоненти.

Може також рекомендуватися вживання антибіотиків, гормонів, імуномодулюючих препаратів у вигляді таблеток. Лікар обов'язково постарається з'ясувати, які чинники сприяють розвитку акне і дати рекомендації щодо їх усунення.

В разі наявності великих рубців можуть застосовуватися кріотерапія, лазеротерапія для їх усунення.

Комплексний підхід до лікування акне дозволяє позбутися вугрів та повернути шкірі здоровий вигляд.