Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АГРЕСІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АГРЕСІЯ

Агресія

Агресією називають особливу форму поведінки людини, метою якої є заподіяння шкоди іншим людям або об'єктам. При цьому агресор може вчиняти дії фізичного, емоційного, економічного, сексуального чи психологічного характеру (або погрожувати їх вчиненням). У широкому сенсі під агресією можна розуміти будь-яку поведінка, яка лякає, ображає, заподіює біль чи принижує кого-небудь з оточуючих. Підсвідомої метою агресії є приховане бажання підпорядкувати собі інших людей.

Для деяких людей властива агресивність — стійка риса характеру з чіткою життєвою позицією і готовністю в будь-який момент вчинити агресивні дії. Такі чоловіки і жінки більше за інших схильні до прояву агресії.

Загальні відомості

В ході еволюції агресія відігравала важливу роль у розвитку людини, змушуючи її боротися за ресурси — їжу, території, соціальний статус, статевих партнерів і т.д. Тому агресивна поведінка не завжди є патологією. Здорова агресія часто виступає захисною реакцією, що попереджає про загрозу і мобілізує сили для її усунення. Завдяки цьому людина набагато краще справляється зі складними ситуаціями і життєвими труднощами.

Однак досить часто агресія є деструктивною емоцією і провокує вчинення дій, які суперечать нормам суспільної моралі і завдають шкоди оточуючим. В такому випадку страждає і сам агресор — у нього з'являються проблеми при взаємодії з соціумом, а також виникає безсоння, депресія і тривога, порушення гормонального фону, хвороби серця і шлунково-кишкового тракту. Природно, така агресія є патологічною і не несе ніякої користі.

Причини

Агресивна поведінка може бути викликана частими стресами, перевтомою, недосипанням, зловживанням алкоголем, нікотином або наркотиками. Причиною також може бути відчуття голоду, дефіцит деяких мікроелементів і вітамінів в організмі, прийом несумісних лікарських препаратів і т.д.

Іноді агресія виникає на тлі інших захворювань, таких як:

  • цукровий діабет;
  • хвороби щитовидної залози;
  • важкі соматичні хвороби;
  • неврози;
  • деменція;
  • шизофренія;
  • хвороба Альцгеймера.

Надмірна агресія може бути зумовлена ​​спадковими факторами, а саме — підвищеною збудливістю нервової системи, яку людина отримує від батьків. В такому випадку агресивність є рисою характеру.

Види агресії

Залежно від спрямованості і характеру проявів агресія буває:

  • Вербальна — характеризується вираженням негативних почуттів через крики, образи, погрози або прокляття.
  • Фізична — передбачає використання фізичної сили по відношенню до іншої людини.
  • Активна — проявляється у вигляді нападу агресора на жертву.
  • Пасивна — може виражатися у вигляді незгоди, протидії або відмови говорити.
  • Пряма — означає пряме нанесення фізичної або моральної шкоди безпосередньо самій жертві.
  • Непряма — передбачає нанесення шкоди манівцями, без прямого нападу на жертву (шкода може причиняться її близьким або їй самій за допомогою інших людей).

Різновидами агресії також є дратівливість, підозрілість, образа і деякі інші негативні емоції. Також виділяють негативізм — опозиційну манеру поведінки, спрямовану проти усталених звичаїв і законів. Негативізм може проявлятися як пасивним опором, так і відкритою боротьбою, частіше проти керівництва або авторитетних осіб.

Лікування

Людям з легкими нападами агресії фахівці рекомендують вчитися контролювати свої емоції і розвивати терпіння. У рідкісних випадках, при яскраво вираженій агресивності, людині може знадобитися курс психотерапії, головна мета якого — навчитися справлятися з негативними емоціями і краще контролювати свою поведінку.

Якщо причиною агресії став невроз, депресія або тривалий стрес — хворому додатково призначають медикаментозне лікування. У такому випадку можуть застосовуватися нормотиміки, антидепресанти, транквілізатори, нейролептики або інші лікарські препарати.