Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АДНЕКСИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АДНЕКСИТ

Аднексит

Аднекситом називають одне з найбільш поширених гінекологічних захворювань, для якого характерно запалення придатків матки. У патологічний процес зазвичай залучаються маткові труби і яєчники. Слід зазначити, що аднексит дуже небезпечний своїми ускладненнями — він підвищує ризик позаматкової вагітності в 5-10 разів, а у 20% жінок, що перехворіли ним, розвивається безплідність. Примітно, що хвороба найчастіше виникає в молодому віці — до 25 років.

У медичній практиці аднексит також називають сальпингоофоритом.

Причини

Аднексит має інфекційно-запальну природу і розвивається в результаті потрапляння інфекції в маткові труби. Найчастіше його викликають інфекції, що передаються статевим шляхом, — хламідіоз, трихомоніаз, гонорея, мікоплазмоз, уреаплазмоз і т.д. Досить часто запальний процес буває викликаний змішаною мікрофлорою (асоціаціями патогенних мікроорганізмів).

Залежно від характеру перебігу аднексит буває гострим і хронічним, з періодичними загостреннями.

Загострення хронічного сальпінгоофориту можуть викликати:

  • сильне переохолодження;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • постійна зміна статевих партнерів;
  • стреси;
  • ослаблений імунітет;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • перенесені інфекції або серйозні соматичні захворювання.

Набагато рідше аднексит розвивається внаслідок гематогенного занесення мікробів з вогнищ інфекції в організмі. Їх джерелом можуть бути каріозні зуби, запалені мигдалини, нирки (пієлонефрит) і т.д.

Симптоми

Аднексит може бути гострим або хронічним, одностороннім або двостороннім, ускладненим або неускладненим. У різних випадках клінічна картина хвороби може мати відчутні відмінності.

Гострий аднексит має раптовий початок і яскраво виражену симптоматику. У хворої з'являються сильні болі в надлобковій області — справа, зліва або з обох сторін (в залежності від локалізації патологічного процесу). Разом з тим у жінки підвищується температура тіла, пропадає апетит, з'являється нудота, слабкість, апатія та інші непрямі ознаки інтоксикації.

Хронічний аднексит зазвичай проявляється ниючими або тянучими болями в животі, які посилюються при статевому акті, різких рухах, піднятті важких предметів і т.д. У багатьох жінок хвороба має безсимптомний перебіг.

Діагностика і лікування

Діагностикою та лікуванням аднекситу займається лікар-гінеколог — саме до нього слід звертатися при появі перших симптомів хвороби.

Щоб поставити діагноз і з'ясувати причину запалення, фахівець проводить повноцінне обстеження, яке зазвичай включає бімануальне дослідження, УЗД і лабораторні аналізи. У багатьох пацієнток в ході обстеження виявляють інфекцію, яка і спровокувала розвиток запального процесу.

При легкому неускладненому перебігу хворобу лікують консервативно, за допомогою антибіотиків широкого спектру дії та інших необхідних препаратів. У важких випадках хворим може знадобитися хірургічне втручання, яке зазвичай здійснюється шляхом лапароскопії. Операція найчастіше потрібна жінкам з нагноєнням придатків або вираженим спайковим процесом в маткових трубах (коли потрібно відновити їх прохідність).