Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЕРИТЕМА:

symptoms.symptoms-products

ЕРИТЕМА

Еритема

Еритемою називають почервоніння ділянок шкіри, що виникає внаслідок розширення кровоносних капілярів, які розташовані в цій області. Подібні стани шкіри можуть бути нормальним фізіологічним явищем. Але в деяких випадках це сигнал, що повідомляє про розвиток патологічних процесів, запалення, алергії і т. ін.

Причини виникнення еритеми

Причин виникнення еритеми досить багато. Еритема фізіологічного характеру, яка не є ознакою патології, може з'являтися після:

  • Емоційного переживання (в цьому випадку з'являється найпоширеніший вид еритеми - емотивна еритема).
  • Деяких фізичних навантажень.
  • Впливу деяких речовин, якщо вплив не приносить шкоди.
  • Масажу і деяких фізіотерапевтичних процедур.
  • Перебування під сонячним світлом (може стати причиною появи ультрафіолетової еритеми).

Патологічна еритема може викликатися:

  • Алергенами,
  • Хімічними речовинами, що призводять до хімічного опіку,
  • Тепловим впливом, що призводить до термічного опіку,
  • Інфекційними агентами (наприклад, укусом кліщів),
  • Захворюваннями печінки, які можуть стати причиною придбаної долонної еритеми,
  • Спадковими факторами, наприклад, вроджена телеангіектатична еритема Блума та вроджена долонна еритема мають спадковий характер.

У деяких випадках причини появи еритем залишаються нез'ясованими. Токсична еритема новонароджених відповідає ознакам токсичного впливу, але до теперішнього моменту виявити, яка речовина її викликає не вдалося. Кільцеподібні відцентрові еритеми Дарьє можуть провокуватися грибковими захворюваннями ніг, кандидозами, карциномами та рядом інших факторів, але точна причина їх появи також залишається нез'ясованою.

Також еритема може з'являтися в результаті розвитку автоімунних захворювань. В результаті впливу низьких температур може розвинутися холодова еритема, яка проявляється у людей з вродженими порушеннями серотонінового обміну.

Симптоми еритеми

Симптоматика еритем залежить від виду захворювання та причини її появи.

Інфекційна еритема Розенберга. Супроводжується такими ознаками як: головний біль, лихоманка, підвищення температури, біль у суглобах. З'являються висипання у вигляді асиметричних червоних плям на згинах кінцівок та на слизовій. Потім висип зникає, але виникає лущення.

Вузлова еритема. Характеризується появою під шкірою вузликів на ногах, передпліччях, стегнах. Характерні припухлість та хворобливість запалених ділянок. Також може спостерігатися біль в суглобах, підвищена стомлюваність.

Інфекційна еритема Чамера. Зазвичай виникає у дітей. Висипання можуть виникати на обличчі, руках, ногах, тулубі. З'являється дрібна висипка, яка з часом зливається у великі плями.

Ексудативна еритема. Характерні симптоми: лихоманка, головний біль, больові відчуття в суглобах та м'язах, сильний висип, печіння, свербіж. На шкірі та слизових можуть з'являтися бульбашки, наповнені ексудатом.

Холодова еритема. З'являється синюшно-червона висипка з локальними набряками.

Мігруюча еритема. Може з'являтися на місці укусу кліща при хворобі Лайма. Її симптом – червоне кільце, яке поступово збільшується. Може бути присутнім від декількох тижнів, до декількох місяців, після чого зникає самостійно.

Діагностика та лікування еритеми

Діагностикою та лікуванням еритем займається лікар-дерматолог, але, можливо, буде потрібно також консультація алерголога та інших фахівців.

Для точної діагностики крім огляду ураженої ділянки лікар може призначити аналіз зіскрібка висипу, лабораторні аналізи сечі та крові, мазок на стрептококову інфекцію.

Лікування еритеми завжди підбирається індивідуально в залежності від її типу, ступеня залучення шкіри в запальний процес, сили прояву симптомів, супутніх захворювань.

Деякі еритеми (наприклад, мігруюча) проходять самостійно.

Якщо «винний» фізичний вплив, вплив температури, сонця, хімічних речовин – їх потрібно постаратися усунути. Якщо причина – алергічна реакція, то призначають антигістамінні препарати. При бактеріальної інфекції прописуються антибактеріальні засоби. Лікар може призначати як місцеву терапію мазями, так і загальний курс лікування.