Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЕРОЗІЯ ШИЙКИ МАТКИ:

symptoms.symptoms-products

ЕРОЗІЯ ШИЙКИ МАТКИ

Ерозія шийки матки

Під ерозією шийки матки розуміється пошкодження плоского епітелію вагінального сегмента матки, яке може бути поверхневим або зачіпати глибші шари. Це досить поширена «жіноча» патологія, яка вважається «несерйозною». Проте дане захворювання здатне створити ідеальні умови для активізації інфекції та розвитку запального процесу.

Причини виникнення ерозії шийки матки

Серед причин, за якими може розвинутися ерозія шийки матки, слід вказати:

  • травми (під час статевого акту, при пологах, перериванні вагітності),
  • наявність неінфекційних запальних захворювань репродуктивної системи,
  • гормональні порушення,
  • статеві інфекції,
  • вплив умовно-патогенної мікрофлори.

Види ерозії шийки матки

Розрізняють вроджену, істинну та псевдоерозію.

Вроджена ерозія. Виявляється у дівчат в дитячому та підлітковому віці. Зачіпає невелику ділянку, яка відрізняється червоним кольором епітелію. Зазвичай минає самостійно.

Справжня ерозія. В цьому випадку характерна наявність ділянки в області близькій до піхви, де явно присутня ранка та є запальний процес. Ділянка має яскраво червоний колір, ознаки пошкодження структури слизової, може злегка кровоточити. Через кілька тижнів переходить в стадію ектопії.

Ектопія або псевдоерозія. На місці недавньої ерозії характерний для здорових тканин плоский епітелій замінюється циліндричним. Циліндричний епітелій не тільки покриває поверхню, але й проростає всередину, може утворювати залізисті ходи, кісти, сосочкові розростання. Запальний процес може тривати від місяця до кількох років. Після того, як запалення припиниться (самостійно або в результаті лікування), циліндричний епітелій знову замінюється плоским.

Тривалий перебіг псевдоерозії може призводити до виникнення атипових клітин, дисплазії шийки матки, також певною мірою підвищується ймовірність розвитку раку шийки матки, особливо при наявності у жінки вірусу папіломи людини.

Діагностика ерозії шийки матки

Зазвичай ерозія шийки матки протікає безсимптомно. Тому жінкам важливо регулярно проходити огляд у гінеколога. У деяких випадках можуть з'являтися дискомфорт під час сексу, виділення з неприємним запахом.

Для діагностування ерозії шийки матки гінеколог:

  • проведе огляд за допомогою дзеркал,
  • зробить кольпоскопію, тобто, дослідження епітелію матки під збільшенням,
  • візьме мазок на флору,
  • при необхідності - зробить біопсію тканини в місці розвитку ерозії, щоб виключити ймовірність розвитку злоякісних новоутворень.

Після того, як ерозію діагностовано остаточно, підбирається лікування.

Лікування ерозії шийки матки

Лікування ерозії шийки матки призначається залежно від виду ерозії, її розмірів, з урахуванням того, чи присутні інфекції.

За вродженими ерозіями зазвичай потрібно просто спостерігати.

При лікуванні справжніх та псевдоерозій гінеколог враховує причини, що їх викликали, стан слизової, особливості здоров'я. В разі активного запального процеса можуть призначатися: антибіотики, протизапальні засоби, імуномодулятори. Можуть застосовуватися також щадні хірургічні методи, застосування яких безболісно та не створює рубців. З їх допомогою пошкоджену ділянку «припікається», й таким чином ерозія усувається.

  • Кріотерапія. Застосування цього методу засноване на «виморожуванні» проблемної ділянки шийки матки рідким азотом.
  • Лазеротерапія. «Припікання» проводиться лазерним променем.
  • Радіохвильова терапія. На місце патологічної зміни епітелію впливають радіохвилями високої частоти.
  • Хімічна обробка. В цьому випадку патологічну ділянку обробляють кислотою.

Підбирати методи боротьби з ерозією та призначати лікарські препарати обов'язково повинен лікар з урахуванням віку і стану здоров'я жінки.