star_on

Здоров’я серця

Дата публікації: 27.03.2023

article page

 

n

Турбота про серце передбачає увагу до свого здоров’я в цілому – воно особливо чутливе до шкідливих звичок і страждає від них в першу чергу. Сюди, як ви здогадалися, також обов’язковим пунктом входить збалансований раціон харчування, якісний і здоровий сон, активний спосіб життя. Задуматися про серце варто заздалегідь – в молодому віці і робити кардіограму раз на рік, так як за деякими даними, холестеринові бляшки починають рости ще в підлітковому віці. Саме ці бляшки викликають атеросклероз – звуження прохідності артерій, що живлять саме серце, то недолік кровопостачання приведе до ішемічної хвороби.

n

Фактор спадковості. Спадковість дуже важлива в питаннях здоров’я серця. Кожному з нас, щоб розуміти, з чим, можливо, доведеться мати справу, непогано скласти генеалогічне древо хвороб (воно стане в нагоді не тільки для серцевих проблем). З його допомогою можна попередити те, що не завжди простежується в медичних дослідженнях.

n

Обстеження і збалансований раціон. Обстежити серце, якщо ніяких скарг немає, варто раз на рік. Як правило, достатньо огляду, бесіди з лікарем і звичайної ЕКГ – воно не охопить всі проблеми, але точно повідомить про важливе. Якщо лікар зрозуміє, що його недостатньо, він призначить ехокардіографію (ультразвукове обстеження серця). Без особливої ​​необхідності, «про всяк випадок», проходити ехокардіографію щорічно не потрібно. Варто також періодично здавати кров для аналізу на ліпідний спектр, тобто різні види холестерину. Якщо показники вище норми, необхідно коригувати їх – дієтою або спеціальними препаратами. Навіть якщо все в порядку, не потрібно захоплюватися тваринними жирами, так як вони збільшують ризик атеросклерозу. Дієта при вже виниклому атеросклерозі досить сувора – простіше і краще заздалегідь дотримуватися збалансованого харчування.

n

Активність. Помірна фізична активність допоможе підтримати серце в тонусі, але професійний спорт цей орган скоріше змучить, ніж зміцнить. На жаль, навіть серед молодих спортсменів бувають випадки смерті через раптову зупинку серця – це пов’язано з навантаженням на серце, яка може стати надмірною, якщо вчасно не діагностовано його захворювання.І кардіотреніровки, і силові навантаження корисні і рекомендовані, в тому числі для здоров’я серця, але важливо дотримуватися так званий цільовий інтервал частоти серцевих скорочень: для людини 30 років це 95-162 удари на хвилину. Зараз спостерігати за пульсом набагато простіше, ніж раніше, – це роблять фітнес-трекери і спеціальні мобільні додатки. Слідкуйте за здоров’ям свого серця і будьте здорові!

Усі акції