star_on

Інтервальне голодування

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Напередодні новорічних свят будемо розповідати і розбирати найпопулярніші і актуальні сьогодні моделі харчування, адже залишитися у своїй вазі після новорічних застіль хочуть багато хто з нас. У 2017 медіа ресурси і зож-блогери почали активно пропагувати інтервальну модель харчування. Давайте разом розберемося, як вона виникла, в чому її перевага і чи не шкідливо це для здоров’я

n

Як все виникло Багато трендів в харчуванні і з healthy-індустрії приходять з Кремнієвої долини, Каліфорнії. Інтервальне голодування не стало винятком. Співробітники IT-компаній постійно стурбовані питаннями оптимізації свого часу і внутрішніх ресурсів для ще більшої ефективності на роботі і за її межами. Так з’явився тренд на інтервальне голодування. Зірки кінематографу почали розповідати про нову і ефективну дієту, медіа ресурси писати про неї, а потім і блогери активно підхопили цей тренд і почали повідомляти про нього своїй аудиторії. Але найголовнішою причиною популярності даного типу харчування стало науково обґрунтоване дослідження. Сильний інтерес до голодування в суспільстві виник після того, як в 2016-му році Нобелівську премію з медицини отримав японський біолог Есінорі Осумі, що вивчає аутофагію – процес само оновлення клітин, коли організм використовує власні клітинні ресурси для отримання енергії, зокрема при голодуванні. Спрощено кажучи, мова йде про здатність клітин всіх живих організмів, включаючи людину, позбавлятися від накопиченого організмом «сміття».

n

Аутофагія – це природний процес регенерації та очищення, що відбувається на клітинному рівні в нашому організмі, зменшує ймовірність виникнення деяких захворювань, покращує працездатність і загальний стан шкіри. Найголовніше, що цей процес можна стимулювати природним шляхом – голодуванням, а бонусом отримати схуднення. Саме це дослідження стало ядром і головним поштовхом для розвитку популярності інтервального голодування. Незважаючи на те, що сучасні адепти голодування відмовляються від їжі не заради втрати ваги, а для покращення свого здоров’я, вони відзначають, що їм заодно вдалося схуднути. Головний принцип – харчуватися здоровою їжею, скоротити кількість калорій і вибрати кілька годин голодування. Головна ідея методу – чергування циклів прийому їжі і повного утримання від їжі. Хтось вибирає для себе 14/10, хтось 6/18 і т.п. Іншими словами протягом 14 годин ви п’єте тільки воду, а в стадії, коли їсти можна, вживаєте їжу кілька разів в день. Під час голодування організм запускає стадію аутофогіі. Якщо ви повечеряли в 21:00, то наступний прийом їжі (14 годин) повинен початися з 11.00 ранку. Кожен вибирає для себе оптимальний час голоду.

n

Це правда корисно Користь голодування не доведена. Дослідження на мишах і інших ссавців дійсно показали, що в результаті голодування тварини живуть довше і рідше мають хронічні захворювання. Але досліджень за участю людей набагато менше і тому ніяких переконливих висновків з наукових робіт зробити не можна. Нетривале голодування (один-два дня) або розвантажувальний день зазвичай не шкодить. А ось відмова від їжі на багато днів або навіть тижнів вже небезпечно: у людини починають руйнуватися внутрішні органи і в першу чергу м’язи, з’являються різні авітамінози і просто-напросто настає виснаження. До того ж будь-яке голодування в принципі протипоказано при розладах харчової поведінки (анорексії, булімії) або схильності до них, вагітності і часто цукровому діабеті.

n

Розвантажувальні дні майже завжди позитивно впливають на самопочуття і якщо ви не готові на радикальні заходи, то тимчасова стриманість від їжі (половину дня або день), а не систематичне при інтервальному голодуванні – ваш ідеальний варіант це розвантажувальний день. В ефективність розвантажувальних днів вірили наші бабусі і дідусі, адже в 1970 головним розповсюджувачем ідей лікувального голодування був психіатр Юрій Ніколаєв – він зробив висновок, що голодування призводить до позитивних результатів при лікуванні шизофренії. Пізніше Миколаїв став використовувати голодування і для лікування інших недуг, таких як ожиріння. У 1973 році він опублікував книгу «Голодування заради здоров’я», тираж якої був миттєво розкуплений, а в 1981 році відкрив перше відділення розвантажувально-дієтичної терапії. Надалі ця терапія стала використовуватися в санаторіях, і з’явилося кілька центрів, де люди могли проходити курс лікувального голодування.Вони до сих пір дуже популярні сьогодні, але найчастіше називаються детокс центрами і оздоровчими базами.

n

Попереджаємо – істотно змінювати свій раціон харчування потрібно тільки за призначенням і контролем дієтолога. Дефіцит корисних речовин і компонентів може негативно позначитися на вашому самопочутті і загальному станi. Слідкуйте за своїм здоров’ям.

Усі акції