Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Як уберегти організм на свята та урочистості

Дата публікації: 18.12.2023

article page

Для абсолютної більшості людей Новорічні та Різдвяні свята асоціюються з відпочинком, веселощами, зустрічами з рідними та друзями, які супроводжуються гучними застіллями. У передчутті цих днів всі готуються, купують продукти і напої.

Але особливо до цих днів готуються медпрацівники у поліклініках та пунктах швидкої допомоги: у цей період вони переповнюються пацієнтами з отруєнням, розладами травлення та алкогольною інтоксикацією. Як провести весело час, при цьому уникнути подібних проблем сьогодні розберемо у всіх подробицях.

Як впливає переїдання на організм?

Основна проблема під час свят – переїдання. Через неї страждають дорослі діти, яким складно встояти перед апетитними, але не завжди корисними та сумісними між собою стравами домашнього приготування. До чого це призводить:

  1. Велика кількість жирної, смаженої, копченої, солоної та солодкої їжі дає велике навантаження на серце. Це може спричинити загострення кардіологічних захворювань та спровокувати серцевий напад, інфаркт міокарда, артеріальну гіпертензію.
  2. Переїдання навіть у легкій формі викликає печію, нудоту, блювоту, діарею, здуття живота, підвищене газоутворення, біль у животі у шлунково-кишковому тракті. У багатьох пацієнтів із проблемами травлення новорічні свята часто призводять до загострення гастриту та виразкової хвороби шлунка та кишечника.
  3. Основний «удар» припадає на печінку: вона відіграє важливу роль в обміні речовин, детоксикації та виробленні життєво важливих речовин, тому її пошкодження може порушити роботу всього організму.

Що робити, якщо є симптоми переїдання чи отруєння

Найкраще лікування – це профілактика. І найпростіший спосіб запобігти симптомам переїдання та отруєння, такі як нудота, блювання і діарея — утриматися від надмірного вживання їжі за святковим столом, якою б смачною та апетитною вона не була. Зробити це допоможуть прості, але добре перевірені прийоми:

  1. Не сідайте за стіл голодним. За годину чи дві до початку застілля обов'язково поїжте. Тарілка легкого овочевого супу, порція салату з яблука та моркви або буряка, склянка несолодкого натурального йогурту відмінно втамовують голод і не дозволять за столом їсти більше, ніж це потрібно.
  2. Пийте більше чистої води. Вода допоможе знизити почуття голоду та не з'їсти зайвого. Якщо нею запивати кожен шматочок їжі, то почуття насичення приходить набагато швидше. Зверніть увагу: пити потрібно чисту, негазовану воду. Тільки в цьому випадку вода приносить користь організму, підтримує оптимальний гідробаланс, прискорює обмін речовин та знижує апетит.
  3. Пережовуйте їжу не поспішаючи. Тривале та ретельне пережовування їжі допомагає швидше позбутися відчуття голоду. Крім цього, добре пережована їжа краще засвоюється в організмі, ніж та, яку ковтають поспіхом.
  4. Намагайтеся їсти потроху, уникайте смаженого, віддаючи перевагу запеченому м'ясу і рибі.
  5. Відмовтеся від картопляного пюре, голубців та інших калорійних страв. Комбінуйте м'ясо або рибу з салатами зі свіжих овочів, які допоможуть кращому засвоєнню та травленню.

Якщо дотримуватись цих рекомендацій не виходить, то не зайвим буде використання аптечних препаратів, які допоможуть впоратися з неприємними проявами. В тому числі:

  1. Сорбенти. Вони знижують газоутворення, усувають здуття, вбирають токсини. Лікарі рекомендують мати в домашній аптечці Сорбекс, Біле або активоване вугілля, Ентеросгель, Атоксіл.
  2. Ферменти. Вони прискорюють процес травлення, допомагають позбавитися тяжкості в животі, стабілізувати роботу кишечника. Серед ефективних засобів, які продаються в аптеці без рецепта – Панкреатин, Мезім, Фестал, Креон.
  3. Пробіотики. Біфідо та лактобактерії стабілізують роботу кишечника, пригнічують зростання хвороботворних бактерій, відновлюють його мікрофлору. Добре справляються з проявами діареї, дискомфортом в шлунково-кишковому тракті препарати Актив Флора дуо плюс, Турбіотик Пріантібіотик, Лінорм капсули, Лактіалі.

Що випити, щоб не п'яніти?

Інша проблема, з якою стикається чи не кожна доросла людина після свят — похмілля. Алкогольна інтоксикація призводить до таких неприємних проявів:

  • головний біль;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • відчуття сухості, сильна спрага;
  • неприємний запах з рота;
  • слабкість чи втома навіть після сну;
  • підвищена чутливість до світла та звуків;
  • стан тривожності та стресу;
  • порушення обміну речовин;
  • порушення координації.

Їхня вираженість залежить від ступеня інтоксикації, загального стану здоров'я, індивідуальної чутливості та рівня переїдання.

Зниження кількості випитого алкоголю або повна відмова від нього — найкращий спосіб позбутися похмілля.

Також має значення який саме алкоголь пити. Наприклад: міцні напої, такі як горілка, коньяк і віскі, сильно зневоднюють організм, тому їх вживання у великих дозах викликає найбільш сильні симптоми похмілля та алкогольної інтоксикації.

Традиційне шампанське, особливо його напівсолодкі та солодкі сорти, також викликають швидке сп'яніння через досить високий вміст цукру. До того ж, це газований напій, який не найкраще впливає на травлення, стан серця, судин та підшлункової залози. Якщо випити келих об'ємом 170 мл, то серйозних наслідків не буде. Але другий та наступні келихи практично гарантують похмілля вранці.

Легше доведеться тим, хто віддає перевагу несолодкому шампанському «брют» та сухим маркам червоного вина з низьким вмістом цукру. Якісне червоне сухе вино містить ресвератрол, який сприяє підтримці здоров'я судин, покращує травлення та обмін речовин. Звичайно, якщо пити його у помірних кількостях. Між прийомами алкоголю пийте воду, щоб зменшити вплив алкоголю на організм.

Що допомагає від похмілля?

При виражених симптомах похмілля легкої та середньої тяжкості можна обійтися домашнім лікуванням. Для цього:

  • пийте більше чистої мінеральної негазованої води, щоб відновити гідробаланс;
  • обов'язково поснідайте: допоможе полегшити симптоми похмілля вівсянка, несолодкий йогурт, яйця, салати зі свіжих овочів та фруктів.

Поряд з цим, використовуйте засоби, які допоможуть організму швидше впоратися з алкогольними токсинами:

Запасіться РеО водою для спеціальних медичних цілей, яка швидко та ефективно відновлює електролітний та водний баланс в організмі.
Корисні сорбенти, які добре «вбирають» алкоголь та сприяють швидкому його виведенню з організму. До них відносяться вже перераховані Атоксил, активоване та біле вугілля, Ентеросгель.
Користуйтеся аптечними препаратами для усунення симптомів похмілля та зниження впливу алкоголю на організм. Добре себе зарекомендували Алкодез, Медіхронал-Дарниця, Глутаргін Алкоклін.
Не менш ефективно працюють харчові добавки та рослинні препарати, такі як Янтарна кислота, Бетаргін, Бух-Ні.

Корисні медичні рекомендації на Різдвяні канікули

Лікарі рекомендують насамперед провести підготовку та профілактику організму до свят. У тому числі перевірити домашню аптечку, переконатися, що в ній є всі необхідні препарати. До сорбентів, ферментів та засобів від похмілля не забудьте додати антигістамінні препарати: навіть якщо немає алергії на цитрусові, у Новорічні свята у багатьох вона з'являється через захоплення апельсинами, мандаринами та іншими екзотичними фруктами. Корисними можуть виявитися такі ліки, як Лоратадін, Зодак, Езлор, Цетрин.

Крім цього:

  • забезпечте запас мінеральної негазованої води або РеО води для спеціальних медичних цілей у розрахунку 2,5 літри на кожного члена сім'ї;
  • ні в якому разі не голодуйте напередодні та одразу після свят;
  • не користуйтеся домашніми засобами для лікування похмілля такими, як огірковий розсіл, який уповільнює обмін речовин та сприяє підвищенню набряклості;
  • не їжте м'яса, щоб позбутися симптомів похмілля: це лише затримає виведення токсинів з організму;
  • більше гуляйте на свіжому повітрі: помірне фізичне навантаження та порція кисню прискорюють обмін речовин, допоможуть швидше позбутися наслідків переїдання та похмілля;
  • обов'язково читайте інструкції до медичних препаратів та добавок, які приймаєте, щоб виключити можливі протипоказання; точно їм слідуйте щодо особливостей прийому та дозувань;
  • зверніться до лікаря, якщо засоби, що приймаються, не допомагають або проявилися побічні ефекти.

Ці нескладні правила допомагають уникнути неприємностей, які часто виникають у святкові дні.