star_on

Туберкульоз

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз є однією з 10 провідних причин смерті в світі. Також необхідно знати, що в глобальному масштабі захворюваність на туберкульоз знижується приблизно на 2% в рік. Для досягнення контрольних показників на 2020 р передбачених Стратегією по ліквідації туберкульозу, ці темпи зниження необхідно прискорити до 4-5% на рік.

n

Туберкульоз (ТБ) – мікобактеріальна інфекція, яка є хронічною і найчастіше вражає легені. Симптоми включають в себе кашель, підвищення температури, втрату ваги і нездужання.

n
n

Туберкульоз вражає переважно дорослих і літніх людей. Однак ризику піддаються всі вікові групи. Туберкульоз дійсно дуже заразний, передається тим же шляхом, що і респіраторні віруси – повітряно-крапельним. Зараження туберкульозом залежить від того, наскільки був тісний контакт з хворим.

n

Існує комплекс заходів, які знижують як ризик інфікування туберкульозом, так і розвитку самої хвороби:

n

1. Вакцинація. Справа в тому, що вона не забезпечує 100% захист, але дає захист від важких форм туберкульозу.
2. Спосіб життя і харчування. У раціоні харчування повинні бути м’ясо, риба, молочні продукти – білок сприяє опірності організму туберкульозу. Також активний відпочинок і заняття спортом будуть підтримувати ваше здоров’я і імунітет в стабільному стані.
3. Ризик зараження виникає в громадських місцях. Що варто робити Необхідно мити руки після кожного відвідування громадських місць або транспорту. Якщо ви пересуваєтеся по місту в громадському транспорті, то краще не чіпати пальцями очі, рот і не терти ніс після того, як трималися руками за поручні в трамваї чи маршрутці. Якщо поруч хтось кашляє, намагайтеся затримати подих, прикрити обличчя і дихальні шляхи руками або відійти в сторону якщо це можливо.

n

Бережіть себе і своє здоров’я!

n
Усі акції