Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Що взяти в дорогу, щоб отримати підмогу?

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Розпочинається сезон відпусток. Багато людей пакують валізи, знаходячись у приємному передчутті довгоочікуваного відпочинку. Щоб ніщо не заважало милуватись краєвидами та відновлювати сили, треба взяти у валізу не тільки одяг по погоді, а й мінімальний набір лікарських засобів. Головний чи зубний біль, розлад шлунку, харчове отруєння можуть зіпсувати враження від відпочинку й змінити ваші плани. Тому лікарі радять збирати дорожню аптечку всім, включно з людьми, котрі не скаржаться на здоров’я. Як кажуть: хто попереджений, той озброєний.

Що брати з собою?

Будь-який відпочинок починається з планування. Ми купуємо путівку в туристичній фірмі або бронюємо квитки та готель самостійно. Однак, спрогнозувати відмінне самопочуття на відпочинку неможливо. Коли збираєтесь за кордон, обов’язково придбайте медичну страховку. Без цього документу звернення до лікаря може бути дорогою процедурою.

Аптечкою називають набір лікарських засобів, медичних виробів та інструментів, які використовуються для надання першої допомоги. Склад залежить від передумов, кількості людей, характеру захворювань. Склад дорожньої та військової аптечок відрізняється.

Немає універсальної відповіді на питання: «Що брати з собою?». Наразі коронавірус набуває поширення, тому першочергово упакуйте з собою антисептик, який буде знаходитись у вільному доступі не тільки в місці призначення, а й дорогою. Також не забудьте взяти засоби гігієни.

Склад дорожньої аптечки залежить від регіону перебування. Якщо їдете подорожувати Україною й плануєте зупинитись у великому місті, можете записати номер найближчої лікарні та взагалі не брати лікарські засоби з собою. Все можна купити в аптеці за призначенням лікаря. Коли їдете в екзотичні країни, обов’язково потрібно взяти з собою препарати від розладів шлунку та протиалергійні засоби.

Загальний склад аптечки в дорогу:

  • креми (гелі, спреї) від сонячних опіків та укусів комах, якщо подорожуєте влітку;
  • препарати, що допомагають при розладах шлунку;
  • жарознижувальні засоби;
  • сорбенти на випадок харчового отруєння;
  • знеболювальні препарати;
  • засоби від алергії;
  • противірусні препарати;
  • антисептик від болю у горлі. 

Склад дорожньої аптечки залежить від віку мандрівників, кількості дітей, наявності хронічних захворювань тощо. Не зайвими будуть наступні позиції: бинт, лейкопластир, йод, перекис водню та бактерицидні серветки. Якщо плануєте активний відпочинок, упакуйте еластичний бинт і гель від розтягнень.

Перед формуванням дорожньої аптечки проконсультуйтесь з сімейним лікарем. Якщо вживаєте певні препарати за призначенням лікаря, то не варто переривати курс на відпочинку. Лікарські засоби краще перевозити в упаковках. Якщо берете з собою одну пластину таблеток, обов’язково підпишіть, в якому випадку допоможе препарат.

Аптечка дітям

Склад аптечки залежить від того, наскільки юним є маленький мандрівник. У будь-якому випадку варто взяти з собою електронний термометр. Але склад дорожньої аптечки немовляти відрізняється від набору лікарських засобів для дитини, якій 3,5 чи 10 років.

Найчастіше маленьким мандрівникам дошкуляють проблеми шлунково-кишкового тракту. Проконсультуйтесь з лікарем та візьміть з собою препарати, які допоможуть полегшити стан дитини. Також варто взяти лікарські засоби, які знижують температуру. Діти нерідко страждають від захитування, тому цей фактор теж треба враховувати при формуванні дорожньої аптечки. Якщо маленький мандрівник все ж захворів, не варто робити здогадки та діяти навмання. Проконсультуйтесь з лікарем.

Універсальні поради

Якщо страждаєте від хронічного захворювання та щоденно приймаєте лікарський засіб, обов’язково візьміть його з собою разом з призначенням лікаря. Помістіть такий препарат у валізу в першу чергу. Так ви не забудете те, без чого не можете обійтись.

Коли прибудете в місце призначення, розпакуйте валізу. Залиште аптечку в прохолодному місці. Прослідкуйте за тим, щоб на лікарські засоби не потрапляли прямі сонячні промені.

Пам’ятайте, що існує так звана «діарея мандрівника» - розлад кишково-шлункового тракту, який може спіткати туриста, що приїхав в екзотичну країну. Майте при собі засоби від діареї про всяк випадок.

Аптечка та медична страховка – це те, що може не знадобитись, але все одно має бути у валізі кожного мандрівника, який відповідально ставиться до здоров’я. Ми перерахували загальний склад лікарських засобів, які потрібно мати з собою. Щоб скласти індивідуальну дорожню аптечку, врахуйте особливості свого організму та проконсультуйтесь з лікарем. Пам’ятайте, що самолікування може зашкодити вашому здоров’ю. Якщо відчуваєте погіршення стану, зверніться до лікаря.