Рекомендації зі здорового харчування
Автор: Щербакова Олександра Олегівна
Дата публікації: 27.03.2023
У грудні 2017 МОЗ України порекомендувало українцям, як харчуватись, щоб залишатися здоровим. Експерти визначили найважливіші групи продуктів та їх оптимальні порції.
nЯк виглядає «здорова тарілка»:
– Овочі та бобові: 300 г овочів на 4-5 порцій, 75 г бобів на добу
– Рибa, м’ясо, яйця: 2-3 рибні страви на тиждень, 1-2 яйця на добу. Також МОЗ рекомендує надати перевагу м’ясу птиці.
– Цільнозернові продукти, горіхи та насіння: 70 г цільних злаків жінкам та 90 г — чоловікам, 2 ст.л. горіхів і насіння на добу.
– Фрукти і ягоди: 300 г на 2 порції на добу
– Молочна та кисломолочна продукція низької та помірної жирності: 2,5-3 порції на добу
– Корисні олії та жири: до 70 г на добу рослинної олії (оливкової, соняшникової, лляної, кукурудзяної).
Також МОЗ України рекомендує вживати достатньо рідини. Оптимальною порцією вважаються 4% від маси тіла на добу. А ось у спеціях варто себе обмежувати. МОЗ не радить їсти понад 5 г солі та 50 г цукру на добу.