star_on

Який хліб корисний: розбираємо по крихтам

Дата публікації: 27.03.2023

article page

В житті не все буває чорним або білим. Це ж стосується і хліба! Зараз з чого тільки не печуть: і з пророщеного зерна, і гречаний, і соєвий, і безглютеновий, і «живий», і біо, і бездріжджовий. Який хліб корисніше і як розібратися у всіх видах З’ясовуємо!

Дієтологи кажуть, що мода на відмову від хліба затіяна даремно. І пояснюють, що в хлібі безліч крутих речовин: вітаміни групи В, А, К і Е, натрій, цинк, магній, кремній, калій і багато іншого важливого для організму. Повна відмова від хлібних виробів може зробити нас більш стомленими, запальними і депресивними. Загалом, грам 200 хорошого хліба в день нічого поганого нам точно не зроблять, так що сміливо можемо вибирати з усього різноманіття і підтримувати своє здорове харчування. Отже, який хліб корисніше

Цільнозерновий хліб

Його готують з подрібнених, але не просіяних зерен. Також в продукт потрапляє і оболонка зерна, корисна своєї клітковиною і вітамінами В і Е. А ще хліб з такого борошна покращує перистальтику, так як багатий грубими волокнами. Але цільнозерновий хліб досить складний продукт – слабкі ШКТ його погано перетравлюють.

«Живий» хліб

Виглядає він майже так само, як звичайний, але в складі там живе свіжопророщене зерно. Зазвичай, для приготування цього хліба беруть насіння рослин, що знаходяться в стадії «сну», не використовуючи борошно. «Живий» хліб не зберігається довго, так що його потрібно з’їсти протягом доби.

Соєвий хліб

Рекордсмен по низькій калорійності (всього 280 ккал на 100 г) і улюбленець веганів. Соєвий хліб хвалять за відсутність холестерину, велику кількість білка, калію, заліза і поліненасичених кислот. Але ось смак у нього досить своєрідний, як і у всіх соєвих продуктів.

Бездріжджовий хліб

В принципі, такий хліб може бути і біо, і «живим», головне – щоб в ньому не було дріжджів. У складі зазвичай хмельова закваска, сіль, житнє борошно і все! Такий хліб добрий своїми протизапальними властивостями – при хворобах шлунка і дисбактеріозі.

Безглютеновий хліб

Зараз чого тільки не роблять без клейковини, і хліб в тому числі. Адже саме злаки – основне джерело «глютенового» зла, що викликає розлади травлення у багатьох людей. У безглютеновий хліб додають перемелені насіння, а якщо використовують борошно, то горіхове, мигдалеве, лляне або кукурудзяне. Корисний (окрім відсутності глютену) тим, що містить вітаміни, мінерали, складні вуглеводи і амінокислоти.

Кукурудзяний хліб

Поки не особливо у нас популярний, хоча лікарі його дуже хвалять за корисність. Кукурудзяному борошну не потрібна така серйозна обробка, тому воно зберігає багато мінералів і вітамінів. Не рекомендується хворим на виразку шлунку і людям з гастритом, так як через велику кількість клітковини довго і складно перетравлюється.

Пшеничний хліб

Сюди відносимо всі батони, багети та здобу. І такі вироби, кажуть дієтологи, найшкідливіші. Білий батон змушує цукор в крові різко підскакувати, проводиться інсулін, і цукор тут же падає – звідси сильне відчуття голоду. Завдяки білому хлібу люди зазвичай і переїдають. 

Чорний і сірий хліб

Не такий страшний звір, як білий і здоба. У його складі житнє борошно, яку організм засвоює набагато повільніше. Саме в житньому є незамінні амінокислоти, мікроелементи, мінеральні солі. А якщо такий хліб готують з додаванням кмину, горіхів, висівок, то взагалі суцільна краса і користь. До речі, насичення від чорного хліба відчувається сильніше, так що з’їси його точно менше.

Усі акції