star_on

Важливі правила зберігання ліків

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Важливі правила зберігання ліків

1. Зберігайте ліки в заводській упаковці. Термін придатності препарату вказаний на картонній коробці та в інструкції до застосування. Не завжди цю інформацію виробник розміщує на кожному блістері таблеток чи капсул або безпосередньо на флаконі сиропу. Також варто пам'ятати про те, що упаковка захищає препарат від прямих сонячних променів і виступає додатковим шаром захисту для його зберігання або транспортування. Застосування ліків з вичерпаним терміном придатності (залежно від фармакологічної групи) може призвести до непередбачених побічних дій, завдати токсичного удару по печінці та різкого погіршення самопочуття.

2. Контрольна ревізія. Раз на півроку не забувайте проводити контрольну ревізію домашньої аптечки та препаратів, які знаходяться у вашій сумці або рюкзаку. Варто перевірити їх срок придатності та поповнити запаси того, що закінчилося. А особливо у військовий час, коли заспокійливі, ліки для підтримки серця та від головного болю потрібні набагато частіше. Крім того потрібно позбутися від тих, які змінили колір чи консистенцію. Не варто експериментувати. Медикаменти повинні усувати проблему і підтримувати ваше здоров’я, а не шкодити йому.

3. Завжди читайте умови зберігання на етикетці. Багато людей приділяють увагу способу застосування і терміну придатності, проте вони не матимуть значення, якщо ліки неправильно зберігалися і зіпсувалися. Певні фармалогічні групи (гормональні, вакцини, сироватки, інсулін і т.п.) обов'язково потрібно тримати в певному температурному режимі. Завжди звертайте увагу на даний фактор – це ключове правило. Далеко не всі препарати можна зберігати при кімнатній температурі, а деякі групи потрібно тримати у холодильнику. При попаданні сонячних променів багато ампул та розчинів швидше псуються і порушують стійкість формули, а мазі необхідно завжди щільно закривати, так як у взаємодію з повітрям вони можуть змінювати консенстенцію і знижувати їх ефективність тощо.

4. Місце знаходження домашньої аптечки. Температура, згідно рекомендації лікарів і фармацевтів, при якій рекомендовано зберігати препарати - від 15 і не більше ніж 22 градусів Цельсія. Місце, де знаходиться ваша аптечка повинно бути сухим з відсутністю фактору вологості та стрімких перепадів температур. Найгірший варіант - це біля вікна і неподалік плити на кухні, а найнадійніший - темне місце всередині шафи.

Дотримуйтесь цих правил, щоб ліки довше зберігалися і не втрачали своєї ефективності при застосуванні. 

 

Усі акції