star_on

Про ліки i аналоги за кордоном

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Багато українців через війну залишили країну або збираються це зробити найближчим часом. Вкрай важливо обміркувати питання з ліками та їх кількістю про запас в тимчасовому місті вашого перебування. Нижче розповімо кілька ключових моментів про важливість пошуку аналогів, процедуру придбання ліків закордоном та поділимося корисними посиланнями.

1. Консультація лікаря. Якщо ви збираєтеся виїхати з країни, то проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем з приводу аналогів необхідних ліків або ключовою діючої речовиною в них, яку можна знайти закордоном. Запишіть собі назви ліків, сфотографуйте упаковки та запам'ятайте дозування. Якщо ви давно не на території України, зв'яжіться з ним для уточнення даної інформації.

2. Вивчіть правила ввезення та вивезення ліків. Перед виїздом необхідно переглянути умови та правила ввезення та вивезення лікарських засобів залежно від конкретної країни перебування. Не забудьте взяти з собою рецепт від лікаря та роздрукувати сертифікат якості препаратів.

3. Рецептурні препарати закордоном. Якщо в Європі, Англії або Америці вам потрібно купити рецептурний препарат, то спочатку необхідно звернутися до лікаря для отримання рецепту. Тільки за його наявності вам зможуть відпустити потрібні ліки. Болезаспокійливі або нестероїдні протизапальні препарати можна купити в аптеці, а для антибіотиків, гормональних та специфічних груп обов'язково потрібен рецепт.

4. Ввезення в Україну незареєстрованих ліків. Якщо ви придбали препарат закордоном і повертаєтеся назад до України, його можна ввозити на територію країни. У Законі України "Про лікарські засоби" у розділі V статті 17 зазначено, що незареєстровані в Україні лікарські препарати можна ввозити для індивідуального використання.

Корисні посилання:
1. Закон України «Про лікарськи засоби»

2. Compenndium  - довідник лікарських засобів, в якому міститься докладний опис та інструкцію щодо застосування препаратів, що зареєстровані в Україні;

3. Ліки Контроль - це мобільний застосунок, в якому є пошук аналогів необхідних ліків (за назвою чи діючою речовиною), виявлення та контроль підробок, контакти контролюючих органів, актуальна база зареєстрованих в Україні фармацевтичних препаратів тощо. Android або IOS.

4. Наказ МОЗ України від 04.03.2022 № 413 «Деякі питання обігу та відпуску лікарських засобів в умовах воєнного стану»;

5. На сайті  Державного реєстра лікарських засобів Українирозташована інформаційно-пошукова система для отримання інформацію про зареєстровані в нашій країні лікарські засоби та інструкції для медичного застосування до них.

Бережіть себе! 

Усі акції