star_on

Втрата слуху

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Втрата слуху і що робити, щоб його вберегти

n

Дуже важко уявити собі життя без слуху. Здатність сприймати звуки робить нас соціалізованими у суспільстві. Нижче розповімо, які існують види втрати слуху, і що може до неї призвести.

n

Види втрати слуху:

n

Кондуктивна втрата слуху – через порушення звук не передається до зовнішнього вуха. Основні причини: пошкодження барабанної перетинки, травми, сірчане блокування каналу (пробка), вроджені синдроми, тощо.

n

Сенсоневральна втрата слуху відбувається при пошкодженні внутрішнього вуха, а також через порушення вушного нерва. Що провокує Гіпоксія, вірусні інфекції, щоденний шум, родові травми, тощо.

n

Змішана втрата слуху включає в себе симптоми першого і другого типу. Наприклад, якщо у вас сірчана пробка і ви самостійно намагаєтеся позбутися її, при цьому у вас є порушення вушного нерва.

n

Що може спровокувати втрату слуху

n

Лікарі попереджають, ще несвоєчасне лікування хвороб носа і горла, може призвести до втрати слуху. Всі ми з дитинства знаємо, що вухо, горло і ніс пов’язані між собою. Якщо вчасно не почати лікування, звичайна застуда і нежить можуть викликати серйозні наслідки у сприйманні звуків. Самий поширений приклад простудних захворювань – захворювання середнього вуха або отит.

n

Погіршення якості слуху можуть спричинити сірчані пробки. Не варто їх видаляти самостійно. Ви можете завдати собі ще більшої шкоди, тому краще звернутися за допомогою до лікаря- отоларинголога.

n

Слух можна втратити внаслідок постійного сильного шуму. Не варто слухати музику в навушниках на високій гучності. Якщо ви працюєте на виробництві, то варто придбати беруші, щоб гучні звуки не завдали шкоди вушним перетинкам. Те саме стосується присутності гучних звуків у вашому повсякденному житті. Наприклад, якщо ви любите стріляти в тирі або жити не можете без музичних концертів, то варто частіше перевіряти слух і намагатися не перевантажувати його.

n

Щоб не втратити слух, не допускайте потрапляння води у вушний прохід. Приймаючи душ або купаючись в морі – пам’ятайте, що часте попадання у вуха води та постійній вологості може викликати зовнішній отит, при якому виникають запалення, неприємні та болючі відчуття, що може зашкодити слуху. Тому намагайтеся не допускати, щоб вода, потрапляючи у вуха, створювала пробку.

n

Якщо запідозрили або відчули якісь зміни у вухах, приділяйте увагу своїм відчуттям. Не варто думати, що звертатися до лікаря не обов’язково, і хвороба якось пройде сама, бо на органах слуху можуть позначатись навіть хвороби, які з ними прямо не пов’язані.

n

Не займайтеся самолікуванням, стежте за здоров’ям своєї слуховий системи і дотримуйтесь рекомендацій лікарів, щоб ваш стан довше залишалася в нормі. Будьте здорові!

Усі акції