Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Корисні поради, як зберегти зір під час відключення світла

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Міністерство охорони здоров'я України зібрали корисні поради, як зберегти зір під час відключення електроенергії. Запам'ятайте їх та стежте за своїм здоров'ям навіть у найтемніші часи!

1. За можливості будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше встати та попрацювати, ніж виснажувати себе та зір, сидячи під ліхтариком.
2. Не читайте в темряві з екрана телефону чи комп’ютера. Це може додатково навантажити ваші очі. Використовуйте лампи, що працюють на батарейках, або інші джерела освітлення. 
3. Робіть вправи для очей та перерви для відпочинку. Періодично переміщуйте погляд з близького предмету на віддалений. Це покращує кровопостачання очей та дає змогу перепочити. Достатньо 5 хв вправ кожні 40-60 хв.
4. Харчуйтеся збалансовано. Обов’язково вживайте овочі, фрукти, ягоди. Зверніть увагу на омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). Водночас  слід виключити з раціону трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати).

Крім цього не забувайте про ці рутинні дії, які щодня впливають на здоровий стан очей:
1.Без зайвої необхідності (щось потрапило в очі) намагайтеся не торкатися очей. Незалежно від частоти миття рук, ви підвищуєте ризик занесення інфекції та можете пошкодити рогівку очей, а при короткозорості часте тертя може ще значно погіршити зір.
2.Приділіть увагу підготовці до сну.  Не забувайте знімати лінзи перед сном. Якщо використовуєте декоративну косметику для повік та очей, то обов’язково змивайте та очищайте ці ділянки від макіяжу і туші. Приміщення для сну повинно бути повністю ізольованим від будь-яких джерел світла. 
3.Окуляри для зору. Звертайте увагу на якість лінз та матеріал окулярів. Це саме той випадок, коли якість має значення. Віддавайте перевагу склу замість пластику. Недбале ставлення може призвести до болю рогівки, погіршення зору та сонячних опіків.

Бережіть свій зір