Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Про алюміній у дезодорантах та антиперспірантах

Дата публікації: 31.07.2023

article page

Влітку питання вибору ефективного засобу проти поту в прямому сенсі стоїть як ніколи гостро. Крім цього саме в даний період у соціальних мережах та медіапросторі активно з'являються статті про страшну шкоду алюмінію для нашого здоров'я, таргетовані реклами з добірками «безпечних» дезодорантів та топових порад - "Як пережити пекельну спеку без мокрих слідів на футболці". Нижче розповідаємо все, що потрібно знати про потовиділення, гіпергідроз та міфи про антиперспіранти. Також лайфхаки, як трохи покращити своє літо в спеку.

Чому ми потіємо, які основні причини та до чого тут терморегуляція?

Потовиділення – невіддільна та важлива функція терморегуляції, яка захищає наш організм від перегріву. Коли піт випаровується з поверхні шкіри та потових залоз, він охолоджує наше тіло. Це необхідно для стабілізації температури тіла, підтримки та нормальної життєдіяльності людини.

В яких випадках і чому виділяється піт? При підвищенні температури та інших зовнішніх факторах, головний мозок передає сигнал на який потові залози реагують виділенням поту. Найбільш поширені причини: реакція на стрес, зміни температури, смакове потовиділення (гостра, гаряча їжа тощо), підвищення вологості, гормональні зміни. Також можуть впливати деякі захворювання, активні фізичні навантаження тощо...

Головне, що варто знати, що пітніти - це нормально, а діапазон відносної норми дуже різний для кожної конкретної людини. Здорові люди можуть потіти по-різному, тому при рясному потовиділенні потрібно шукати причини, а не наслідки.

Надмірне потовиділення: причина, прояви та методи лікування

Сильна пітливість та рясне виділення поту можуть бути причиною гіпергідрозу – функціонального порушення системи потовиділення в організмі людини. Гіпергідроз негативно впливає на якість життя та спричиняє дискомфорт. Він може бути викликаний емоційними потрясіннями та проходити після зникнення тригера, але також і постійно переважати кожного дня.

Причини:

  • гормональні;
  • генетична схильність;
  • наслідок порушення центральної нервової системи;
  • ендокринні захворювання (цукровий діабет, клімакс, захворювання щитовидної залози);
  • постійні емоційні та психічної напруги;
  • хвороба Альцгеймера;
  • онкологічне захворювання;
  • захворювання серцевої недостатності;
  • інфекційні захворювання (малярія, туберкульоз, СНІД, ураження надниркових залоз);
  • індивідуальні реакції на деякі лікарські препарати.

Види поширення гіпергідрозу:

  • паховий;
  • лицьовий;
  • долонний;
  • пахвовий;
  • гіпергідроз ніг та стоп;
  • генералізований (потовиділення охоплює більшу частину шкірного покриву).

Гіпергідроз може бути первинним (без встановленої причини) та вторинним (викликаний захворюванням). За ступенем тяжкості виділяють: легкий, середній та важкий. Не варто думати, що він пройде сам собою. Потрібно звернутися до лікаря для діагностики стану, збору анамнезу, проби Мінора, виявлення джерела та методів лікування.

Лікар призначить методи лікування (медикаментозні, косметичні, а у важких випадках необхідне хірургічне втручання) залежно від результатів дослідження. У деяких випадках можуть допомогти ін'єкції ботоксу в зону пахв, застосування спеціальних розчинів та ліків. Не займайтеся самолікуванням та діагностуванням виду гіпергідрозу ґрунтуючись на описах в інтернеті. Лікар підбере схему лікування та допоможе впоратися з рясним потовиділенням.

У чому відмінність дезодорантів від антиперспірантів та який вибрати не лише для літнього періоду?

Неприємний запах викликає не піт, а бактерії, що його провокують. На допомогу приходять рятівники, які його блокують – дезодоранти та антиперспіранти. Але є суттєва різниця у їхній дії: перші нейтралізують викликані бактеріями запахи, а у других, алюміній у складі, крім цього пригнічує потовиділення закупорюючи пори та дію потових залоз.

Який варіант вибрати? Питання індивідуальне. Чи варто здоровій людині з нормальним потовиділенням блокувати потові залози за допомогою антиперспірантів та засобів, які роблять пахви сухими 3 дні? Питання відкрите. Ця група відповідає всім міжнародним нормам, не є токсичною для здоров'я людини та дозволена для продажу у найближчому від вас магазині чи аптеці. Людям з гіпергідрозом і його важким перебігом антиперспірант може бути показаний до застосування, але чи користуватися ним не маючи явних показань - вирішувати тільки вам.

Формат має значення? Вибирайте ті бренди, формати та аромати, які працюють та ефективні саме для вас. Наприклад, дезодоранти у різних лінійках в одного виробника можуть відрізнятися у відчуттях від використання. Тому головне правило при виборі для себе помічників проти поту – це відчуття комфорту та результат після використання.

Антиперспіранти та дезодоранти викликають рак грудей?

Цей міф про шкоду алюмінію міцно закріпився в суспільстві, не залишає топ пошукових запитів і значно збагатив маркетологів. Твердження, що не має фактичних доказів, з'явилося тому, що антиперспіранти та дезодоранти наносяться поруч із грудьми та містять «потенційно шкідливі інгредієнти». Декілька вчених припустили можливий зв'язок між їх використанням і раком молочної залози. Однак Національний інститут раку США стверджує, що немає жодних наукових даних, що пов'язують їх застосування з розвитком раку молочної залози.

У дослідженні 2002 року, опублікованому в журналі Національного інституту раку, взяли участь 1606 жінок. За результатами було виявлено відсутність будь-якого зв'язку між використанням антиперспірантів та раком. Дослідження з використанням антиперспірантів як фактора ризику у 2006 році в Іраку виявило, що їх застосування не було пов'язане з ризиком раку молочної залози, тоді як сімейний анамнез та використання оральних контрацептивів були. Систематичний огляд, опублікований на сайті наукових публікацій у галузі охорони здоров'я заснованим Національним центром біотехнологічної інформації, при аналізі наявних досліджень зробило висновок, що вкрай необхідні подальші проспективні дослідження та існує їх недостатня кількість для проведення огляду. А на сайті Національного фонду раку грудей США зазначено, що їх дослідникам не відомо про якісь переконливі докази, які пов'язують використання антиперспірантів або дезодорантів для пахв та подальший розвиток раку молочної залози.

Здорові лайфхаки у спекотну погоду, щоб менше потіти

1. Забудьте про синтетику. Одяг, що обтягує, зі штучних тканин не пропускає повітря і вологу. Він створює парниковий ефект, який порушує теплообмін в організмі та призводить до надмірного виділення поту, вологості. Це сприяє розмноженню шкідливих бактерій, висипів та появи свербежу. Синтетичну футболку з улюбленим футбольним клубом краще залишити для тренувань. Для повсякденного носіння вибирайте бавовну, льон та натуральні тканини.

2. Спорт на стоп (хоча б у пік сонця). Заняття спортом в пік сонячної активності, а особливо на відкритому просторі - можуть призвести до запаморочення, зневоднення та теплового удару організму. Крім того, під час активних вправ відбувається велике навантаження на серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат. Будьте обережні та по можливості вибирайте заняття у залі або після 18.00 на свіжому повітрі.

3. Правила використання дезодорантів та антиперспірантів. Пам'ятайте, що використовувати антиперспірант потрібно один раз на день на чисту суху шкіру. Дезодорант у разі потреби можна оновити у другій половині дня на очищену шкіру. Крім цього, за наявності такої можливості частіше приймайте душ протягом дня, користуйтеся антибактеріальними серветками за потребою і перебувайте в тіні для мінімізації активного потовиділення від сонячних променів.

4. Їжа та напої мають значення. Найгірший варіант освіжитися та вгамувати спрагу влітку: алкогольні, солодкі, газовані та гарячі напої. Після їх вживання спрага не проходить, а навпаки провокує потовиділення через температуру тіла та приплив крові. Аналогічна історія з гострою, перченою та гарячою їжею у спеку. Віддавайте переваги охолодженим стравам, овочевим салатом та звичайній воді.

Піт – не ворог для нашого здоров'я, а його важлива частина. Користуйтеся тими засобами, які вам подобаються. Уникайте перебування під прямими сонячними проміннями тривалий час і не дозволяйте гарячому сонечку зіпсувати ваше літо. А переглянути та замовити необхідний вам дезодорант або антиперспірант можна за посиланням. Будьте здорові!

Використана література:

  • https://academic.oup.com/jnci
  • https://www.cancer.gov
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • https://www.nationalbreastcancer.org