Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Чи можна сидіти «нога на ногу»

Дата публікації: 28.03.2023

article page

Якщо ви схрещуєте ноги, іноді, то шкоди вашому організму не буде. Однак, ви обов'язково відчуєте на собі цю шкоду, якщо любите сидіти довго, ведете малорухливий спосіб життя і збираєтеся продовжувати в такому ж темпі. Про вплив перетину ніг під час сидіння на поставу, тиск та виникнення варикозу.

Як впливає «нога на ногу» на тиск

Є кілька досліджень, які вказують, що перетин ніг під час сидіння має певний вплив на здоров'я. Зокрема, може викликати незначне підвищення тиску. Якщо вам колись вимірював тиск медичний працівник, він міг попросити залишити ноги у вільній позиції на підлозі.

Перехрещені вище коліна ноги сприятимуть тимчасовому та незначному підвищенню тиску та результат після вимірювання не буде показовим для медичної оцінки стану здоров'я. Коли ви повернете ноги у вільну позицію, тиск повернеться до попереднього стану. Ось чек лист з вимірювання тиску

Тому для людей із нормальним тиском сидіння з перехрещеними ногами не матиме серйозних наслідків. Натомість, якщо у вас є проблеми з тиском, краще уникати тривалого сидіння у позиції з перехрещеними ногами.

Якщо ж ви любите схрещувати ноги в області гомілок — спокійно продовжуйте, це підвищення тиску не викликає.

Чи виникає варикоз вен через схрещування ніг під час сидіння

Щодо варикозу вен внаслідок сидіння способом «нога на ногу»: це міф. Точніше, коли йдеться про цю хворобу, треба розглядати тривале сидіння або стояння в одній позі в цілому, а не тільки зі схрещеними ногами. У такому разі це дійсно підвищує ризик захворіти. І все-таки не може бути єдиною причиною появи варикозу.

Як впливає перетин ніг на поставу

Довге сидіння з перехрещеними ногами може негативно впливати на поставу. В одному з досліджень встановлено, що сидіння в такій позиції більш ніж 3 години на добу може викликати надмірний нахил корпусу вперед і округлення плечей.

Така позиція змушує м'язи компенсувати недоліки постави, внаслідок чого може виникнути дискомфорт, напруження та біль у спині чи суглобах.

Как бороться сидячим образом жизни

Тривале сидіння - це шкідлива звичка, незалежно в позиції сидіти. Залишайтеся активними, а якщо довго сидите — вставайте кожні півгодини, принаймні на 5 хвилин.

Нижче наведено список посилань із вправами, які можна робити під час перерви:

Якщо зараз сидите, встаньте і зробіть кілька рухів. Це буде корисним навіть перед сном.

Згідно з матеріалами, взятими з офіційного веб-сайту МОЗ України